top banner

Bancile nu au motive sa relaxeze creditarea

18 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Banca Centrala a anuntat ca va permite bancilor sa stabileasca un grad de indatorare mai ridicat la creditele ipotecare. Bancherii considera ca relaxarea cadrului legislativ nu va conduce la deblocarea pietei, deoarece nu acesta a fost vinovat pentru blocajul creditarii. 
 
In contextul solicitarilor din ce in ce mai aprinse ale Asociatiei Romane a Bancilor, si in conditiile in care luna ianuarie reprezenta momentul promis pentru o revizuire, BNR a luat hotararea de a regandi prevederile Regulamentului nr. 11 din 2008 privind creditarea populatiei.
 
Recent, BNR a decis ca gradul maxim de indatorare in cazul creditelor garantate cu ipoteca sa fie mai mare decat in situatia celor negarantate.
 
BNR a anuntat ca va defini doar cadrul general privind managementul riscului pentru institutiile de credit, urmand ca acestea sa isi stabileasca in mod concret conditiile de creditare proprii. Noua abordare cofera mai multa libertate bancilor care se plangeau de prea multa restrictivitate.

De ce au devenit bancile mai prudente?

 
Relaxarea vine intr-un moment in care activitatea de creditare a intrat intr-un blocaj de cateva luni, care a coincis cu intrarea in vigoare a modificarilor aduse de BNR in creditarea populatiei.
 
"Bancile au redus brutal creditarea in octombrie, lucru care nu are nimic de a face cu BNR", crede Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank Romania.
 
Diosi spune ca sunt trei motive principale pentru care creditarea a fost ingradita chiar de catre banci:
  • lipsa lichiditatilor din piata
  • blocajul intalnit in piata imobiliara
  • cresterea ratei somajului in Romania.
 
"Nici o autoritate de reglementare din lume nu poate fi responsabila pentru o scadere atat de drastica a creditarii" a continuat acesta.
 
Bancile au recurs, si ulterior aprobarii normelor de catre BNR, la noi restrictionari in acordarea de credite, auto-impuse.
 
Spre exemplu, perioadele de acordare a imprumuturilor au scazut drastic, in unele cazuri pana la 3 ani la creditele de consum si la 10 ani in cazul celor ipotecare.
 
Suma maxima ce poate fi obtinta de un solicitant a cunoscut si ea o reducere puternica, iar procentul de finantare in cazul creditelor ipotecare a scazut de la 85-90% la 50-60%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul