top banner

Ce efecte a avut recesiunea in tarile din UE?

22 Decembrie 2009 | Autor: Ramona Iluca

In ultimele 5 trimestre, PIB-ul si activitatea economica au suferit cele mai mari scaderi de dupa 1930 in UE, arata un raport Eurostat. Recesiunea a afectat in mod diferit tarile europene si sectoarele din economie, dar exista acum semne de revenire a activitatii pe piata unica europeana.
Inca din trimestrul II din 2008, activitatea economica in Uniunea Europeana a inceput sa scada. Evolutia negativa din sectorul financiar, care a inceput in 2007, s-a  extins si asupra sectorului productiv in 2008.
Domeniile cele mai afectate de criza au fost industria si constructiile, la polul opus fiind vanzarile cu amanuntul (retail), informeaza un raport recent publicat de Eurostat.

Activitatea industriala a avut cel mai mult de suferit

Din momentul in care a inceput sa se incetineasca activitatea economica, PIB a scazut in medie cu 5,1%. In sectorul industrial, scaderea a fost mult mai mare, media pentru Uniunea Europeana fiind de 18,5%.
Productia alimentara a fost ramura industriei care a suferit cel mai putin in urma recesiunii, avand o scadere de aproximativ 5%. In acest domeniu, fenomenul de incetinire a activitatii a durat numai 5 luni.
Si domeniul constructiilor a fost lovit de criza destul de puternic, suferind o reducere de 16,6%. In acest caz, contractia nu a luat inca sfarsit. Acelasi lucru se intampla si in sectorul retail, unde dupa o scadere de 4,1%, activitatea continua sa se reduca.

In Romania, productia industriala s-a relansat mai devreme

Scaderea activitatii industriale a durat aproximativ 12 luni in UE. Slovacia si Austria sunt tarile in care aceasta durata a fost cea mai scazuta, de 5 luni si respectiv 9 luni. La polul opus au fost tari ca Cehia si Finlanda, in care fenomenul a durat aproape 20 de luni.
In Romania, scaderea productiei industriale a durat 10 luni, tara nostra fiind printre primele, in care acest fenomen a luat sfarsit. Relansarea activitatii industriale a inceput in decembrie 2008, potrivit Eurostat.
In ceea ce priveste adancimea fenomenului de recesiune, din raport reiese ca Romania este una dintre tarile cu cel mai redus procent de scadere al productiei industriale (-13%). Printre tarile care au avut cele mai mari pierderi gasim Estonia - cu 35,6%, si Slovacia, Slovenia, Finlanda – cu 30%.
Cazurile extreme sunt Slovacia, unde in 5 luni a avut loc o scadere de 30% a activitatii industriale, si Marea Britanie, unde dupa 18 luni de scaderi consecutive, productia industriala s-a redus cu doar 14,6%, mai putin decat media UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul