top banner

Creditele Bauspar aduc stabilitate in portofel pe timp de criza

11 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Odata cu inasprirea conditiilor de creditare in cazul imprumuturilor clasice, sistemul de economisire-creditare - denumit si Bauspar - ar putea prinde teren, datorita avantajelor pe care le ofera. Rata lunara la credit este fixa pana la scadenta, iar rata dobanzii la lei este de numai 5%.
 
Acest tip de contracte presupune doua etape. In prima, trebuie economisit minim 40-50% din suma totala de care clientul are nevoie pentru proiectul imobiliar. Iar in a doua etapa, banca va oferi un imprumutut in lei, pentru restul sumei.
 

Prima de la stat s-a majorat

 
Perioada minima de economisire se ridica la 18 luni, iar durata maxima de rambursare a imprumutului este de 5-14 ani, in functie de tipul contractului.
 
In faza de economisire, rata dobanzii platita de banca nu depasteste 2-3%, insa la sumele detinute in cont se va adauga, in fiecare an, prima de la stat.
 
Prima a fost de curand majorata la 25% din suma economisita pe parcursul unui an, fara a depasi pragul de 250 euro. 
 
Astfel, in cazul economisirii unei sume de 4.000 lei intr-un an, o persoana va putea solicita o prima de la stat de 1.000 lei.
 
Prima de la stat poate fi obtinuta si daca sumele respective nu vor fi folosite in scop locativ. Singura conditie este ca economisirea sa se intinda pe o perioada de cel putin 5 ani.
 
Contractele pot fi incheiate si pe numele minorilor. In acest fel, o familie poate incasa de la stat o prima mai mare decat plafonul de 250 euro.
 

Credit in lei cu dobanda fixa de 5%

 
La finele perioadei de economisire, clientul poate solicita bancii un credit in lei cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare.
 
In momentul de fata, Raiffeisen Banca pentru Locuinte practica o rata a dobanzii de 6%, iar BCR Banca pentru Locuinte de 5%, in conditiile in care rata dobanzii medie pentru un credit ipotecar in lei este aum de 17,4%.
 
Trebuie stiut ca si contractele de economisire – creditare presupun plata unor comisioane. In primul rand, la semnarea contractului se percepe un comision de 1% din suma ce va fi contractata.
 
Pe toata perioada economisirii, clientul va trebui sa acopere costul administrarii contului de economii, care se ridica la 20-24 lei pe an. Iar, la inceperea perioadei de creditare, se percepe un comision de 3% din suma imprumutata.
 
Acestea nu sunt insa singurele consturi. Bancile mai percep comisioane si pentru modificarea destinatiei creditului, pentru schimbarea titularului, pentru majorarea sau reducerea sumei contractate pe parcursul derularii contractului.
 
La HVB Banca pentru Locuinte se solicita chiar si un comision de 5 lei pentru un sfert de ora de consiliere, in cazul in care aceasta este realizata la mai mult de 30 zile de la semnarea contractului.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul