top banner

Primii pasi in alegerea unei pensii facultative

20 Februarie 2008 | Autor: Alexandru Pitulice

Veniturile la pensie pot fi acum suplimentate prin incheierea unei pensii private facultative. Desi promisiunile administratorilor sunt mari, trebuie sa fim constienti de cateva aspecte atunci cand decidem sa optam pentru o astfel de investitie pe termen lung.
 
In prezent, exista 7 fonduri de pensii facultative, administrate de 5 societati. Iar, pana la finele anului, se estimeaza dublarea numarului de fonduri, dat fiind potentialul afacerii.
 
Ca si la fondurile obligatorii, gradul de risc este principalul criteriu dupa care se impart ofertele, persoanele interesate avand de ales intre fonduri cu risc scazut, mediu si ridicat.
 
Riscuri controlate
 
Riscul investitiei influenteaza direct valoarea pensiei la final, deoarece solutiile mai riscante pot genera randamente superioare. Riscurile sunt insa limitate, deoarece legea prevede limite clar definite asupra plasamentelor pe care un administrator le va face cu banii clientilor.
 
Astfel, nu sunt admise investitii in instrumente care prezinta lichiditate redusa sau volatilitate crescuta, precum antichitati, autovehicule, bunuri imobiliare, active estimate imprecis etc. De exemplu fondul Pensia Mea, administrat de Aviva, investeste in proportie de 70% in instrumente financiare cu venit fix, restul sumelor plasandu-se in instrumente monetare si valori mobiliare
 
In Romania, singurul fond cu risc scazut este BCR Prudent. Contributia minima lunara la acest fond este de 35 de lei. Ea este deductibila din venitul salarial brut, in limita a 200 euro pe an.
 
Majoritatea fondurilor de pensii facultative active pe piata prezinta insa un risc mediu al investitiei, exceptie facand AZT Vivace, care are un risc ridicat.
 
Comisioanele diminueaza contributiile
 
O atentie deosebita in alegerea fondurilor trebuie acordata si comisioanelor, in special celor retinute din contributia lunara. Pe langa acestea, exista comisioane percepute indirect - cele de administrare, depozitare si tranzactionare – legate de gestionarea portofoliului de care administrator.
 
In prezent, dintre cele 7 fonduri autorizate cel mai mic comision de administrare il are OTP Strateg (cu 3 %), urmat de ING (3.95%) si BCR (4%).
 
Un tip de comision care se plateste numai in situatii exceptionale il constituie cel de transfer. Acesta apare numai in cazul in care solicitantul doreste trecerea la un alt fond de pensii, in mai putin de doi ani de la data inscrierii la actualul fond.
 
Valoarea comisionului este identica pentru toti administratorii de fonduri de pensii facultative si are valoarea de 5 % din valoarea neta a activelor personale ale participantului, evaluate la data cand se solicita transferul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia