top banner

Economia a pierdut viteza in 2005

20 Martie 2006 | Autor: Marius Serban

Cresterea economica atinsa in 2005 marcheaza cea mai slaba performanta din ultimii 5 ani. Agricultura si industria au tras economia in jos. Constructiile si serviciile si-au imbunatatit mai departe rezultatele.
Economia romaneasca se afla in continuare pe un culoar de crestere. Vestea proasta este ca, in 2005, acceleratia a mai obosit. PIB ? principalul indicator de masurare a activitatii economice ? s-a majorat cu numai 4,1%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Fata de 2004, ritmul s-a redus la jumatate. 2005 consemneaza cea mai lenta evolutie din ultimii cinci ani.
In mare parte, situatia a fost generata de rezulatele slabe obtinute in agricultura. Afectata sever de inundatii, productia agricola a scazut anul trecut cu aproape 14% fata de 2004.
Nici industria, nu s-a descurcat prea grozav. Activitatea in acest sector a avansat in 2005 cu numai 2,5%, fata de 6,5% - in perioada anterioara. In acest caz, cresterea mai lenta a fost cauzata intr-o masura semnificativa de aprecierea substantiala a cursului de schimb.
Intarirea leului a lovit puternic companiile care livreza produse pe pietele externe. Volumul total al exporturilor a crescut anul trecut cu doar 7,6%, de doua ori mai putin decat in 2004. Si companiile care vand produsele pe piata interna au avut ceva probleme. Aprecierea cursului a ieftinit importurile, astfel ca producatorii autohtoni au gasit mai greu drumul spre consumatori.
Singurele sectoare care si-au imbunatatit performantele in 2005 au fost constructiile si serviciile. Ambele au inregistrat cresteri mai mari de 8%, iar impreuna contribuie cu aproape 55% la formarea PIB. In plus, acestea sunt sunt sectoarele cu cele mai bune perspective in perioada urmatoare.
Investiiile necesare la nivelul infrastructurii asigura o dezvoltare de durata in domeniul constructiilor.
Expansiunea serviciilor este garantata, daca tinem cont de structura activitatilor economice din UE ? modelul spre care ne indreptam. Daca in Romania, acest sector contribuie cu numai 48% la PIB, in UE, ponderea este de 70%. Dinamica serviciilor este insa strans legata de cresterea bunastarii populatiei. Iar, potrivit datelor Eurostat, romanii se bucura doar de o treime din nivelul de trai al populatiei din UE.
Indicatorul folosit in aceasta evaluare este PIB pe locuitor, calculat pe principul paritatii puterii de cumparare.
Pe baza lui, nivelul de trai al romanilor este foarte probabil sa creasca si in 2006. Pe de o parte, se asteapta ca economia sa intre intr-un ritm mai alert de crestere.
Prognozele pentru acest an indica o majorare cu aproape 6% a PIB, ceea ce face posibile noi cresteri salariale fara a genera inflatie. In plus, puterea de cumparare va fi stimulata si de aprecierea cursului de schimb, care va continua si in 2006.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul