top banner

Economia a pierdut viteza in 2005

20 Martie 2006 | Autor: Marius Serban

Cresterea economica atinsa in 2005 marcheaza cea mai slaba performanta din ultimii 5 ani. Agricultura si industria au tras economia in jos. Constructiile si serviciile si-au imbunatatit mai departe rezultatele.
Economia romaneasca se afla in continuare pe un culoar de crestere. Vestea proasta este ca, in 2005, acceleratia a mai obosit. PIB ? principalul indicator de masurare a activitatii economice ? s-a majorat cu numai 4,1%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Fata de 2004, ritmul s-a redus la jumatate. 2005 consemneaza cea mai lenta evolutie din ultimii cinci ani.
In mare parte, situatia a fost generata de rezulatele slabe obtinute in agricultura. Afectata sever de inundatii, productia agricola a scazut anul trecut cu aproape 14% fata de 2004.
Nici industria, nu s-a descurcat prea grozav. Activitatea in acest sector a avansat in 2005 cu numai 2,5%, fata de 6,5% - in perioada anterioara. In acest caz, cresterea mai lenta a fost cauzata intr-o masura semnificativa de aprecierea substantiala a cursului de schimb.
Intarirea leului a lovit puternic companiile care livreza produse pe pietele externe. Volumul total al exporturilor a crescut anul trecut cu doar 7,6%, de doua ori mai putin decat in 2004. Si companiile care vand produsele pe piata interna au avut ceva probleme. Aprecierea cursului a ieftinit importurile, astfel ca producatorii autohtoni au gasit mai greu drumul spre consumatori.
Singurele sectoare care si-au imbunatatit performantele in 2005 au fost constructiile si serviciile. Ambele au inregistrat cresteri mai mari de 8%, iar impreuna contribuie cu aproape 55% la formarea PIB. In plus, acestea sunt sunt sectoarele cu cele mai bune perspective in perioada urmatoare.
Investiiile necesare la nivelul infrastructurii asigura o dezvoltare de durata in domeniul constructiilor.
Expansiunea serviciilor este garantata, daca tinem cont de structura activitatilor economice din UE ? modelul spre care ne indreptam. Daca in Romania, acest sector contribuie cu numai 48% la PIB, in UE, ponderea este de 70%. Dinamica serviciilor este insa strans legata de cresterea bunastarii populatiei. Iar, potrivit datelor Eurostat, romanii se bucura doar de o treime din nivelul de trai al populatiei din UE.
Indicatorul folosit in aceasta evaluare este PIB pe locuitor, calculat pe principul paritatii puterii de cumparare.
Pe baza lui, nivelul de trai al romanilor este foarte probabil sa creasca si in 2006. Pe de o parte, se asteapta ca economia sa intre intr-un ritm mai alert de crestere.
Prognozele pentru acest an indica o majorare cu aproape 6% a PIB, ceea ce face posibile noi cresteri salariale fara a genera inflatie. In plus, puterea de cumparare va fi stimulata si de aprecierea cursului de schimb, care va continua si in 2006.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul