top banner

Zona euro nu da semne de revenire

07 Decembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Zona euro nu da semne de revenire

Economia zonei euro nu si-a revenit in ritmul asteptat de autoritati. Banca Centrala Europeana si-a redus estimarile privind cresterea economica si ia in calcul si o contractie de aproape 1% in 2013. Vestile nu sunt imbucuratoare pentru noi, deoarece exporturile nu mai pot scoate economia din impas.
Situatia zonei euro nu pare sa isi revina in ritmul preconizat initial. Trimestrul al III-lea din 2012 a adus o scadere a PIB de 0,1%, dupa un declin cu 0,2% in trimestrul II. Aceasta evolutie negativa pune cele 17 state din zona euro oficial in recesiune.
In plus, BCE si-a revizuit in sens negativ prognozele de crestere economica. Pentru 2013, se asteapta ca evolutia PIB sa se incadreze intre - 0,9% si +0,3%. In septembrie, prognoza pentru 2013 era de -0,4% si +1,4%.
In consecinta, BCE a decis si in sedinta din decembrie sa mentina dobanda cheie pentru zona euro la minimul istoric de 0,75%. Dobanda este neschimbata din decembrie 2011.
Evolutia zonei euro afecteaza puternic si Romania
In urma celei mai recente misiuni de evaluare, echipa FMI a proiectat o reducere a cresterii PIB real pentru Romania pana la aproximativ 1% in anul 2012 si o redresare treptata pana la 2,5% in anul 2013.
Totusi, acest scenariu a fost secondat de o lista de 5 mari riscuri la care este expusa economia romaneasca, unul dintre acestea fiind adancirea crizei in zona euro.
Conform FMI, daca acest lucru se intampla, impactul asupra economiei locale ar fi ridicat.
Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu zona euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta reprezinta aproximativ 40% din totalul exporturilor si sistemul bancar este in mare parte detinut de banci din zona euro.
In eventualitatea unei recesiuni mai profunde sau a unei crize financiare in zona euro, exporturile s-ar prabusi odata cu scaderea activitatii in zona euro.
Primele de risc s-ar majora si intrarile de capital ar putea scadea si mai mult, ducand la cresterea costurilor de finantare a bancilor si la deprecierea cursului monedei nationale.
Creditul bancar ar scadea pe masura ce se accelereaza reducerea gradului de indatorare, iar gradul de incredere va plonja si el, reducand si mai tare cererea interna.
In plus si populatia ar resimti puternic impactul in conditiile in care imprumuturile in valuta reprezinta aproximativ 60% din imprumuturile acordate de banci sectorului privat.
Judecand dupa experienta anilor 2008-2010, FMI considera ca ar fi posibila o scadere de 5% a PIB-ului si o depreciere a cursului de schimb cu 15-20%. In acest caz ar putea fi necesare trageri din programul de asistenta financiara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul