top banner

WikiLeaks: FMI, gata sa inventeze crize pentru a se impune in Grecia

04 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Fondul Monetar International (FMI) intra intr-un nou scandal care ii afecteaza imaginea si credibilitatea. La finalul saptamanii trecute au aparut in presa discutii interne in care oficiali ai institutiei planuiau regizarea unui eveniment care sa le aduca avantaje in negocierile cu partenerii financiari in relatia cu Grecia.
Potrivit WikiLeaks, discutia ar fi avut loc intre Poul Thomsen, seful departamentului Europa al FMI, si Delia Velculescu, sefa misiunii FMI in Grecia. In cadrul convorbirii telefonice, care ar fi avut loc la 19 martie, cei doi par sa evoce perspectiva unei posibile intrari a Greciei in incapacitate de plata concomitent cu referendumul din Marea Britanie, pe tema iesirii din UE.
Reprezentantii FMI spun ca au nevoie de un ”eveniment” care sa le aduca avantaj in negocieri
Din convorbire reiese faptul ca FMI vrea sa forteze partenerii europeni sa ii accepte conditiile in ceea ce priveste Grecia, prin crearea unei crize artificiale in preajma referendumului din Marea Britanie, programat pentru 23 iunie, moment in care, spun ei, reprezentantii Europei vor fi vulnerabili in negocieri.
Astfel, cei doi planuiesc cum sa ameninte Germania ca FMI va abandona Troica daca nu se va fi ajuns la un aranjament in privinta taierii datoriei Greciei, astfel incat sa isi forteze partenerii de dialog sa ia o decizie.
Discutia a avut loc in conditiile in care FMI inca nu si-a dat acordul pentru ultimul plan de ajutorare a Greciei, negocierile impotmolindu-se la capitolul reformei pensiilor si reformei fiscale.
Thomsen se plange de lentoarea cu care decurg negocierile, dar si de diferentele dintre previziunile economice pentru Grecia pe care le fac europenii, respectiv FMI. Thomsen se intreaba: „Ce ar putea duce la o decizie? In trecut, nu s-a intamplat decat o data ca decizia sa fie luata si asta cand lor (grecilor – n.r.) le lipseau serios banii si erau in incapacitate de plata”.
„Iar asta e posibil sa se intample din nou. Si in acest caz, va dura pana in iulie. E clar ca europenii nu vor discuta despre asta in luna dinainte de Brexit”, mai spune Thomsen, facand referire la referendumul britanic din 23 iunie.
„Sunt de acord ca avem nevoie de un eveniment, dar nu stiu care va fi acela”, spune si Delia Velculescu in cursul conversatiei.
Grecia a cerut oficial explicatii FMI
Imediat dupa publicarea informatiilor, Grecia a cerut „explicatii” de la FMI, cu privire la faptul ca reprezentantii institutiei vorbesc despre un „default” (intrare in incapacitate de plata) al tarii, inainte de finalizarea discutiilor.
„Guvernul grec cere explicatii din partea FMI. Vrem sa stim daca faptul ca se cauta conditiile in care ar putea avea loc un default al tarii, inainte de referendum (din Marea Britanie, pe tema ramanerii in UE – n.r.), este pozitia oficiala a Fondului”, a declarat purtatoarea de cuvant a Guvernului, Olga Gherovassili, intr-un comunicat.
La randul sau, FMI a reactionat printr-un comunicat: „Nu facem comentarii pe marginea unor informatii neoficiale sau pe tema unor presupuse rapoarte despre discutii interne. Noi am spus clar ce credem ca este necesar pentru a gasi o solutie durabila la problemele economice cu care se confrunta Grecia, o solutie care sa puna Grecia pe calea unei cresteri de durata, sustinute de o serie de reforme credibile care sa fie insotite de o reesalonare a datoriei din partea partenerilor europeni”, afirma FMI.
Discutiile dintre Grecia si cvarterul reprezentand creditorii sai – Comisia Europeana, FMI, Banca Centrala Europeana si fondul de sustinere a zonei euro (MES) – urmeaza sa fie reluate luni, dupa doua saptamani de pauza.
Grecii acuza masurile nepopulare impuse de FMI
Guvernul grec de stanga acuza in mod frecvent FMI ca mizeaza prea mult pe o austeritate contraproductiva, in timp ce tara este in prima linie a frontului care trebuie sa faca fata crizei refugiatilor.
Si in Romania, o serie de recomandari ale FMI sunt considerate a fi defavorabile populatiei. Institutia este preocupata de mentinerea deficitelor, care, in lipsa unor reforme structurale, au dus doar la cresteri de taxe si scaderi de venituri pentru populatie. De asemenea, Fondul s-a opus, de-a lungul timpului, unor masuri de protectie a consumatorilor de servicii financiare cum ar fi falimentul personal si, mai nou, Legea privind darea in plata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul