top banner

Victoria lui Trump in SUA socheaza pietele financiare

09 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Pietele financiare internationale au reactionat puternic, in sens negativ, pe masura ce probabiliatea ca Donald Trump sa devina presedinte al Statelor Unite ale Americii (SUA) a devenit tot mai clara. Moneda americana, pretul petrolului, dar si materiile prime au inregistrat caderi semnificative in dimineata zilei de miercuri, odata cu ascensiunea lui Trump catre Casa Alba.
Dolarul american s-a depreciat inca de la primele ore ale diminetii in SUA in fata euro, pe fondul asteptarilor ca republicanul Donald Trump sa castige alegerile prezidentiale, in conditiile in care investitorii pariau pe Hillary Clinton. "Rezultatul alegerilor este neasteptat, iar pietelor financiare nu le plac evenimentele neasteptate", a declarat un analist al Citigroup citat de Bloomberg. Acesta mentioneaza ca, deocamdata nu se poate estima cat va afecta volatilitatea pietele financiare.
Totodata, cotatiile futures ale metalelor industriale si ale marfurilor agricole scad cu procente de pana la 4%. Pretul cuprului a coborat cu 2,3% pe piata din Londra, in aceasta dimineata, iar cel al nichelului a pierdut 3,8%. La Chicago Board of Trade, in sesiunea "after-hours", pretul graului, porumbului si al boabelor de soia a scazut cu cel putin 1,3%. Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de porumb si soia.
Analistii sustin ca alegerea lui Trump ca presedinte al SUA va pune presiune pe marfurile agricole, din cauza atitudinii sale "anti-comert".
Evolutia pietelor, similara cu cea de dupa Brexit
Si preturile petrolului scad puternic astazi, turbuentele din piata find asemanate de observatori cu cele provocate de votul pentru Brexit. Cotatia titeiului american a coborat cu mai mult de 4%, in timp ce contractele futures pentru petrol au scazut in Asia. Totodata, agitatia a crescut odata cu reluarea tranzactiilor in Europa. Astfel, cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta in SUA, a coborat la 43,07 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa luna septembrie.
In acelasi timp, pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a coborat cu 2,5%, la 44,87 dolari pe baril.
 
"Este un deja vu al Brexitului, foarte ingrijorator", a declarat reprezentantul unei companii de brokeraj din Tokyo.
Investitorii se refugiaza in aur
Pretul aurului a consemnat cea mai mare crestere de dupa Brexit. Cotatia metalului galben a urcat cu 4,8%, la 1.337,38 dolari uncia, acesta fiind cel mai important avans "intraday" din iunie pana acum.
Indicii bursiei au inregistrat, in acelasi timp, scaderi importante atat in SUA cat si in Asia. Cotatiile futures pe indicele Dow au scazut cu 4,4% (au pierdut mai mult de 800 de puncte). Astfel, piata americana se indreapta spre cel mai mare declin procentual din august 2011, cand cotatiile futures au scazut cu 5,5%, dupa ce ratingul SUA a fost redus de catre o agentie de rating.
In Asia, indicii bursieri se aflau, in cursul diminetii, adanc in teritoriu negativ. Nikkei din Japonia a pierdut 5,5%, iar Hang Seng din Hong Kong a coborat cu 3%.
"Soc si uimire sunt termenii care ar descrie corespunzator miscarile de pe pietele globale la acest moment", a declarat un alt analist citat de presa internationala.
Scaderi si pe piata din Romania
In Romania, atat Bursa cat si moneda nationala au deschis ziua de miercuri in scadere. Indicele reprezentativ BET a dechis sub reperul de 6.700 de puncte, in scadere cu 1,7% fata de sesiunea anetrioara, intr-un climat general de aversiune la risc in pietele financiare internationale antrenat de prefigurarea victoriei in alegerile prezidentiale din SUA a candidatului republican Donald Trump.
Totodata, leul a pierdut un ban fata de euro la inceputul sedintei de tranzactionare, in contextul in care pietele financiare internationale sunt pe rosu. Perechea euro-leu a inchis sedinta trecuta la 4,5095 si se tranzactiona in jurul a 4,52 lei pentru un euro (+0,2%) in deschiderea sedintei de miercuri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul