Victor Ponta reia strategia din toamna si solicita din nou retragerea unui proiect de ordonanta

Premierul Victor Ponta a dispus retragerea proiectului de ordonanta ce prevede disponibilizari in 16 companii de stat. Ultima oara cand Ponta a procedat similar, impozitele au urcat cu 16%.


Primul ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa retraga un proiect de ordonanta de pe site-ul ministerului si sa identifice persoanele care au avansat acest subiect fara aprobarea guvenului.

Este vorba despre un proiect prin care la 16 companii de stat in domeniul energiei urmau sa aiba loc disponibilizari si care a starnit un val intreg de dezbateri.

In nota de fundamentare se arata: "fiecare operator economic va intocmi un program de restructurare prin care va stabili numarul de salariati ce urmeaza a fi disponibilizati in perioada 2013-2018 si care vor beneficia de prevederile Ordonantei de urgenta privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective".

“Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului Romaniei si nu este sustinut de acesta”, se precizeaza intr-o comunicare oficiala a guvenului.

Nu este prima oara cand premierul Ponta solicita ministrilor sa retraga diverse proiecte de acte normative de pe site, pe motiv ca nu au sustinerea guvernului, doar pentru ca mai apoi sa le adopte.

Spre exemplu, in toamna, inainte de campania electorala, premierul a cerut retragerea ordonantei de urgenta ce presupunea majorarea impozitelor si taxelor locale cu 16%. Motivul a fost la momentul respectiv tot lipsa de consultari cu guvernul.

In final insa, majorarea taxelor cu 16% s-a produs, iar amanarile si inconsecventa cu care s-au succedat actele normative si declaratiile oficialilor intr-un timp foarte scurt nu a facut altceva decat sa creeze confuzie in randul contribubililor.

Mai mult, in unele cazuri, cei care platisera impozitul nemajorat, conform instiintarilor primite prin posta, au fost rechemati pentru a achita si diferenta.

Ramane de vazut daca si proiectul privind “protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective”, va urma acelasi traseu si va fi in final adoptata de guvern.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus