top banner

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

05 Ianuarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Foto Unsplash.com

Dupa temperarea inflatiei pe plan local si anuntul mai multor transe de taiere a dobanzilor in SUA pentru 2024, debitorii din Romania pot spera la o relaxare monetara pe parcursul anului si rate mai mici la credite.
Ultima valoare a IRCC anuntata la inceputul lunii ianuarie, corespunzatoare trimestrului 3 din 2023, a marcat o crestere minuscula fata de valoarea anterioara, de la 5,96% la 5,97%.
De altfel ultimele 4 valori ale indicatorului luat ca referinta in calculul dobanzilor la creditele cu dobanzi variabile in lei au oscilat in jurul a 5,9% (5,98%, 5,94%, 5,96%, 5,97%). 
Am putea spune deci ca anul trecut costul imprumuturilor cu dobanzi variabile in lei a oscilat doar in functie de fluctuatia marjelor bancilor, cu exceptia ofertelor aparute in partea a doua a anului, cu dobanzi introductorii pe 3 sau 5 ani de sub 6%, care au ieftinit considerabil creditele celor care au apelat la refinantarea imprumuturilor cu dobanzi variabile, acolo unde numai indicele monetar (IRCC sau ROBOR) se situa in zona noii dobanzi fixe, marja fixa a bancii fiind astfel economisita. 
Ce ne rezerva viitorul apropiat
Președintele Fed, Jerome Powell, a spus luna trecuta ca se doreste ca restrictiile asupra economiei sa fie reduse cu mult inainte ca inflatia sa ajunga la 2% si ca asteptarea ca inflatia sa ajunga fix la acel target nu ar fi justificata (in acest moment inflatia a intrat sub 3% in SUA). 
Momentul primelor taieri de dobanda si numarul lor total in 2024 raman deocamdata un bun pretext pentru speculatii. Oficialii americani au stabilit trei reduceri de dobanda pentru 2024, conform ultimelor lor previziuni economice publicate in decembrie, iar bursele luau in calcul un numar chiar mai mare de taieri de dobanda, de pana la sase, potrivit mai multor analisti de pe Wall Street. 
Pana la urma starea economiei va dicta in final agresivitatea politicii monetare, dar faptul ca se intra in logica electorala mai peste tot in lumea occidentala lasa loc pentru asteptari optimiste in 2024 pe partea dobanzilor. 
Cum SUA da tonul in pietele financiare tot mai globalizate, mai ales pe fondul unui climat inflationist care a afectat intreaga lume in ultimul an, inceputul relaxarii monetare de acolo va dicta, cu un anumit decalaj, si muzica pe care vor valsa BCE si bancile centrale in zona non-euro si, implicit, strategia BNR pentru 2024.
Iar daca urmarim traiectoria inflatiei din ultimele raportari ale Institutului de Statistica si a dobanzilor la depozitele la termen si titlurile de stat, in scadere tot anul trecut, ne dam seama ca, in lipsa unor evenimente care nu pot fi anticipate acum, o taiere a dobanzilor din partea BNR inspre primavara ar fi de asteptat si aici (dobanda de politica monetara de 7% este nemiscata din ianuarie 2023).
Semnalul dat de BNR se va resimti si pe piata interbancara si debitorii vor ajunge sa plateasca in final rate mai mici, cu un anumit decalaj (sa nu uitam ca IRCC se calculeaza cu cateva luni in urma fata de situatia la zi din piata-de exemplu, valoarea anuntata la inceputul lunii ianuarie si valabila pana in aprilie 2024 reflecta mediile IRCC pentru trimestrul al treilea din 2023). 
Cum reactioneaza bursele la scaderea dobanzilor
Reducerea costurilor de finantare e primita de regula cu mult optimism si am putea vedea noi maxime istorice pe pietele de capital, cel putin in prima parte a anului. 
Sa nu uitam insa ca bursele au crescut aproape inexplicabil si in 2023, desi politica monetara isi continua traiectoria restrictiva, poate in anticiparea apropiatei relaxari, dictata si de ratiuni electorale. 
Un cuvant greu de spus il va avea si situatia geopolitca, tot mai multe tensiuni aparand in zona Orientului Mijlociu, iar o deteriorare a starii actuale de fapt in disputa China-Taiwan ar putea da noi impulsuri de vanzare pentru pietele de capital, cum s-a intamplat si la inceputul razboiului din Ucraina. 
In lipsa altor turbulente insa, o  reducere a dobanzilor va da un puseu activelor cu grad mai mare de risc, din zona IT si a criptoactivelor, dar si piata aurului va avea de castigat in mod traditional de pe urma relaxarii monetare. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul