top banner

Ungaria - tara cu un guvern antibancar

16 Septembrie 2011 | Autor: Conso

Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a pus sectorul financiar sa plateasca pentru revenirea economiei, mai mult decat in orice tara europeana, informeaza Reuters.
Dupa ce a venit la putere in mai 2010, noul guvern a renuntat la acordul cu FMI si a impus taxe substantiale pentru banci si marile companii. In plus, a nationalizat sistemul de pensii private, cu active de 14 miliarde de dolari.
Ultima masura a fost salvarea populatiei de ratele mari la imprumuturile in valuta. Bancile sunt obligate sa accepte plata ratelor la un curs valutar mult mai mic decat cel de pe piata.
Clientii platesc rate la un curs de 250 forinti pentru un euro si 180 de forinti pentru un franc elvetian, in timp ce cotatiile curente sunt de 286 forinti pentru 1 euro, respectiv 237 forinti pentru 1 franc elvetian, conform Reuters.
Masurile antibancare sunt apreciate de catre electorat, chiar daca institutiile financiare sunt hotarate sa dea statul in judecata.
“In acest moment, o parte importanta a banilor pe care bancile straine ii castiga de la populatie pleaca din tara, astfel ca nu avem nimic de pierdut”, a afirmat Orban la un post TV, citat de Reuters.
“Unele banci straine pleaca din Ungaria acum, dar altele vin…Nu stiu nicio tara care sa ramana fara banci, dar cunosc locuri unde sunt mai multe banci decat ar trebui”, a mai afirmat Orban.
El a precizat ca subsidiarele straine sunt sustinute de bancile-mama, iar statul ar trebuia sa ajute bancile de stat, in cazul in care au probleme, viziunea sa fiind ca Ungaria sa aiba banci cu capital autohton puternice.
La nivel macroeconomic, Ungaria inregistreaza un excedent de cont curent, un excedent de balanta comerciala si un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul