Ungaria - tara cu un guvern antibancar

Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a pus sectorul financiar sa plateasca pentru revenirea economiei, mai mult decat in orice tara europeana, informeaza Reuters.


Dupa ce a venit la putere in mai 2010, noul guvern a renuntat la acordul cu FMI si a impus taxe substantiale pentru banci si marile companii. In plus, a nationalizat sistemul de pensii private, cu active de 14 miliarde de dolari.

Ultima masura a fost salvarea populatiei de ratele mari la imprumuturile in valuta. Bancile sunt obligate sa accepte plata ratelor la un curs valutar mult mai mic decat cel de pe piata.

Clientii platesc rate la un curs de 250 forinti pentru un euro si 180 de forinti pentru un franc elvetian, in timp ce cotatiile curente sunt de 286 forinti pentru 1 euro, respectiv 237 forinti pentru 1 franc elvetian, conform Reuters.

Masurile antibancare sunt apreciate de catre electorat, chiar daca institutiile financiare sunt hotarate sa dea statul in judecata.

“In acest moment, o parte importanta a banilor pe care bancile straine ii castiga de la populatie pleaca din tara, astfel ca nu avem nimic de pierdut”, a afirmat Orban la un post TV, citat de Reuters.

“Unele banci straine pleaca din Ungaria acum, dar altele vin…Nu stiu nicio tara care sa ramana fara banci, dar cunosc locuri unde sunt mai multe banci decat ar trebui”, a mai afirmat Orban.

El a precizat ca subsidiarele straine sunt sustinute de bancile-mama, iar statul ar trebuia sa ajute bancile de stat, in cazul in care au probleme, viziunea sa fiind ca Ungaria sa aiba banci cu capital autohton puternice.

La nivel macroeconomic, Ungaria inregistreaza un excedent de cont curent, un excedent de balanta comerciala si un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus