Ungaria - tara cu un guvern antibancar

Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a pus sectorul financiar sa plateasca pentru revenirea economiei, mai mult decat in orice tara europeana, informeaza Reuters.


Dupa ce a venit la putere in mai 2010, noul guvern a renuntat la acordul cu FMI si a impus taxe substantiale pentru banci si marile companii. In plus, a nationalizat sistemul de pensii private, cu active de 14 miliarde de dolari.

Ultima masura a fost salvarea populatiei de ratele mari la imprumuturile in valuta. Bancile sunt obligate sa accepte plata ratelor la un curs valutar mult mai mic decat cel de pe piata.

Clientii platesc rate la un curs de 250 forinti pentru un euro si 180 de forinti pentru un franc elvetian, in timp ce cotatiile curente sunt de 286 forinti pentru 1 euro, respectiv 237 forinti pentru 1 franc elvetian, conform Reuters.

Masurile antibancare sunt apreciate de catre electorat, chiar daca institutiile financiare sunt hotarate sa dea statul in judecata.

“In acest moment, o parte importanta a banilor pe care bancile straine ii castiga de la populatie pleaca din tara, astfel ca nu avem nimic de pierdut”, a afirmat Orban la un post TV, citat de Reuters.

“Unele banci straine pleaca din Ungaria acum, dar altele vin…Nu stiu nicio tara care sa ramana fara banci, dar cunosc locuri unde sunt mai multe banci decat ar trebui”, a mai afirmat Orban.

El a precizat ca subsidiarele straine sunt sustinute de bancile-mama, iar statul ar trebuia sa ajute bancile de stat, in cazul in care au probleme, viziunea sa fiind ca Ungaria sa aiba banci cu capital autohton puternice.

La nivel macroeconomic, Ungaria inregistreaza un excedent de cont curent, un excedent de balanta comerciala si un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus