Ungaria - tara cu un guvern antibancar

Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a pus sectorul financiar sa plateasca pentru revenirea economiei, mai mult decat in orice tara europeana, informeaza Reuters.


Dupa ce a venit la putere in mai 2010, noul guvern a renuntat la acordul cu FMI si a impus taxe substantiale pentru banci si marile companii. In plus, a nationalizat sistemul de pensii private, cu active de 14 miliarde de dolari.

Ultima masura a fost salvarea populatiei de ratele mari la imprumuturile in valuta. Bancile sunt obligate sa accepte plata ratelor la un curs valutar mult mai mic decat cel de pe piata.

Clientii platesc rate la un curs de 250 forinti pentru un euro si 180 de forinti pentru un franc elvetian, in timp ce cotatiile curente sunt de 286 forinti pentru 1 euro, respectiv 237 forinti pentru 1 franc elvetian, conform Reuters.

Masurile antibancare sunt apreciate de catre electorat, chiar daca institutiile financiare sunt hotarate sa dea statul in judecata.

“In acest moment, o parte importanta a banilor pe care bancile straine ii castiga de la populatie pleaca din tara, astfel ca nu avem nimic de pierdut”, a afirmat Orban la un post TV, citat de Reuters.

“Unele banci straine pleaca din Ungaria acum, dar altele vin…Nu stiu nicio tara care sa ramana fara banci, dar cunosc locuri unde sunt mai multe banci decat ar trebui”, a mai afirmat Orban.

El a precizat ca subsidiarele straine sunt sustinute de bancile-mama, iar statul ar trebuia sa ajute bancile de stat, in cazul in care au probleme, viziunea sa fiind ca Ungaria sa aiba banci cu capital autohton puternice.

La nivel macroeconomic, Ungaria inregistreaza un excedent de cont curent, un excedent de balanta comerciala si un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus