Ungaria - tara cu un guvern antibancar

Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a pus sectorul financiar sa plateasca pentru revenirea economiei, mai mult decat in orice tara europeana, informeaza Reuters.


Dupa ce a venit la putere in mai 2010, noul guvern a renuntat la acordul cu FMI si a impus taxe substantiale pentru banci si marile companii. In plus, a nationalizat sistemul de pensii private, cu active de 14 miliarde de dolari.

Ultima masura a fost salvarea populatiei de ratele mari la imprumuturile in valuta. Bancile sunt obligate sa accepte plata ratelor la un curs valutar mult mai mic decat cel de pe piata.

Clientii platesc rate la un curs de 250 forinti pentru un euro si 180 de forinti pentru un franc elvetian, in timp ce cotatiile curente sunt de 286 forinti pentru 1 euro, respectiv 237 forinti pentru 1 franc elvetian, conform Reuters.

Masurile antibancare sunt apreciate de catre electorat, chiar daca institutiile financiare sunt hotarate sa dea statul in judecata.

“In acest moment, o parte importanta a banilor pe care bancile straine ii castiga de la populatie pleaca din tara, astfel ca nu avem nimic de pierdut”, a afirmat Orban la un post TV, citat de Reuters.

“Unele banci straine pleaca din Ungaria acum, dar altele vin…Nu stiu nicio tara care sa ramana fara banci, dar cunosc locuri unde sunt mai multe banci decat ar trebui”, a mai afirmat Orban.

El a precizat ca subsidiarele straine sunt sustinute de bancile-mama, iar statul ar trebuia sa ajute bancile de stat, in cazul in care au probleme, viziunea sa fiind ca Ungaria sa aiba banci cu capital autohton puternice.

La nivel macroeconomic, Ungaria inregistreaza un excedent de cont curent, un excedent de balanta comerciala si un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus