top banner

Ungaria s-a saturat de FMI, Romania l-a pus la guvernare

15 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

Guvernatorul bancii centrale a Ungaria a informat FMI ca vrea sa ramburseze anticipat imprumutul obtinut in 2008, pentru a scapa de restrictiile din acord. In schimb, Romania nu se poate administra fara FMI.
Romania si Ungaria au abordari opuse in ceea ce priveste relatia cu FMI: maghiarii abia asteapta sa scape de constrangerile programelor cu FMI pentru a-si impune propriile masuri economice, in timp ce guvernele de la noi sunt incapabile sa administreze tara fara ca expertii FMI sa le spuna ce au de facut.
In mod normal, acordurile cu FMI se incheie in situatii de urgenta, asa cum a fost in toamna lui 2008, cand pietele financiare nu au mai functionat: intermedierea financiara s-a blocat, iar investitorii privati nu mai erau dispusi sa achizitioneze titluri de stat cu risc ridicat.
In prezent, insa, atat Romania cat si Ungaria nu mai au nevoie de banii FMI pentru a se finanta, ci pot atrage direct resuse de pe pietele financiare. Astfel, suportul financiar din partea FMI nu mai este necesar.
Cu toate acestea, guvernele de la Bucuresti continua sa reinnoiasca acordul cu FMI. Dincolo de constrangerile economice, aceste acorduri vin deseori la pachet cu o agenda de masuri, dictata de investitorii internationali, cu care FMI are relatii stranse.
Actionarii de la Fondul Proprietatea fac lobby pentru continuarea privatizarilor la companiile nationale strategice - Nuclearelectrica, Hidroelectrica, sectorul financiar – pentru interzicerea falimentului personal si protectia clauzelor abuzive, fondurile de pensii – pentru majorarea contributiilor la Pilonul II, iar companiile din sectorul energetic – pentru cresterea preturilor la gaze si energie.
Singurii care nu pot face lobby la FMI sunt consumatorii, cei care vor plati atat dobanzile pentru banii imprumutati de la Fond, cat si factura finala pentru “masurile de stimulare a cresterii economice” gandite de expertii FMI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia
Fraude informatice noi pe tipare vechi

Fraude informatice noi pe tipare vechi

Metodele infractorilor cibernetici s-au diversificat, dar carligele de „pescuit” victimele raman relativ aceleasi: „da-mi datele cardului tau”, „ai un cunoscut in primejdie”, „ai castigat un mare premiu”, „voteaza castigatorul concursului”.

20 Ian 2025 | Banii si economia
Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul