top banner

UE si Elvetia pun cruce secretului bancar

28 Mai 2015 | Autor: Conso

Uniunea Europeana si Elvetia au semnat miercuri, la Bruxelles, documentul care marcheaza sfarsitul secretului bancar. Este vorba despre un acord major asupra transparentei fiscale, care va impiedica rezidentii din Uniunea Europeana sa depuna venituri nedeclarate in conturi din Elvetia.
"Este vorba de o noua lovitura data celor care fraudeaza fiscul si un pas suplimentar spre o fiscalitate mai corecta in Europa", a declarat Pierre Moscovici, comisarul european insarcinat cu Fiscalitatea, citat de AFP.
Comisia se afla intr-o faza avansata de negociere a unor acorduri similare cu Andora, Liechtenstein, Monaco si San Marino, care urmeaza sa fie semnate inainte de sfarsitul acestui an.
In cadrul acordului semnat, UE si Elvetia vor schimba in mod automat informatii despre conturile rezidentilor lor incepand cu 2018.
In fiecare an, statele membre vor primi numele, adresa, numarul de identificare fiscala si data nasterii pentru cetatenii lor care detin conturi in Elvetia, precum si informatii legate de activele financiare si de soldul conturilor.
Acest acord "ar trebui nu doar sa intareasca capacitatea statelor membre de a identifica si combate persoanele care fraudeaza fiscul, dar va avea un efect descurajator asupra ascunderii veniturilor si activelor in strainatate, in vederea eludarii impozitelor", crede Comisia Europeana.
Schimbul automat de date fiscale este considerat arma cea mai eficienta impotriva fraudei, deoarece ridica de facto secretul bancar si pune capat arbitrarului care ar putea domni in cooperarea dintre administratiile fiscale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia
Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Cum ne optimizăm veniturile din dobânzi și dividende în 2025

Ajustarea scadențelor pentru a planifica în mod avantajos încasarea dobânzilor, orientarea spre acțiuni care nu plătesc dividende și vânzarea acțiunilor după datele ex-dividend sunt câteva strategii de optimizare fiscală.

20 Mar 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul