top banner

Tinta 2015 pentru adoptarea euro a fost amanata

06 Noiembrie 2012 | Autor: Conso

Tinta 2015 pentru adoptarea euro a fost amanata

Atat guvernatorul BNR cat si premierul Victor Ponta au declarat de curand ca 2015 nu mai este o tinta sigura pentru adoptarea euro dar se va incerca respectarea criteriilor de aderare.
Discursul oficialilor bancii centrale si guvernului a suferit o turnura brusca. De la asigurarile ca Romania nu se abate de la tinta de adoptare a euro in 2015, asigurari care au fost reiterate pana de curand, acum declaratiile par sa indice abandonarea planurilor.
Adoptarea euro “nu mai intra in discutie”, a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat New York Times. Totusi, acesta a precizat ca se va incerca respectarea criteriilor de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, deoarece acest lucru este un bun exercitiu de disciplina.
Mentinerea propriei monede este vazuta acum ca un avantaj deoarece permite control asupra politicii monetare proprii. Contraexemple au fost date Grecia si Spania care, deoarece au renuntat la moneda proprie, nu au mai avut flexibilitatea necesara pentru a contracara efectele crizei.
In aceeasi idee, si premierul Victor Ponta a precizat ca 2015 nu trebuie sa fie o tinta “batuta in cuie” pentru adoptarea monedei euro iar Romania ar trebui sa adopte aceeasi strategie ca Polonia si sa amane aderarea la spatiul euro.
Oficialii Uniunii Europene nu vad insa cu ochi buni aceste derapaje de la tinte. Dupa ce in urma cu mai putin de 2 luni dupa ce mai multe state europene, printre care si Ungaria si Bulgaria, au declarat ca amana adoptarea pe termen nedefinit sau se gandesc serios la acest lucru. 
“Vad o tendinta de scadere a urgentei cu care trebui adoptata moneda euro, atat pe termen scurt cat si per termen lung. Acest lucru nu trebuie sa se intample”, a precizat de curand presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul