top banner

Tentatia paradisurilor fiscale atinge si comisarii europeni

23 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Legaturile dintre importanti factori de decizie la nivel european si lumea gri a finantelor fac din nou subiectul unor investigatii jurnalistice. Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie a dezvaluit, de aceasta data, relatia dintre fostul comisar european, Neelie Kroes, si paradisul fiscal din Bahamas.
Potrivit informatiilor publicate, oficialul european a incalcat  Codul de Conduita al Comisiei Europene, omitand sa ofere informatii despre implicarea sa intr-o companie offshore inregistrata in Bahamas.
 
Informatia a aparut in urma unei scurgeri masive de date de la registrul companiilor din Bahamas.
Kroes a fost comisar europoean pentru Concurenta in perioada 2004 – 2010 si comisar pentru Agenda Digitala din 2010 pana in 2014.
Documentele dezvaluie ca oficialul european a detinul pozitia de director al unei companii inregistrat in Bahamas in perioada 2000-2009, aspect pe care nu l-a inclus in declaratiile depuse la momentul preluarii functiei de comisar european.
Potrivit codului de conduita pentru comisari, acestia “nu se pot implica in nicio alta activitate profesionala, fie profitabila sau nu”.
Avocatul lui Kroes sustine ca aceasta a crezut ca respectiva companie a fost lichidata in 2002, inainte ca ea sa preia pozitia de la Bruxelles. In plus, compania nu a functionat niciodata, iar Kroes nu a obtinut niciun fel de venit.
Sven Giegold: Neelie Kroes - un remarcabil exemplu negativ
Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca acest caz demonstreaza, odata in plus, necesitatea luptei impotriva evaziunii fiscale si a spalarii banilor.
„Neelie Kroes reprezinta un remarcabil exemplu negativ de incredere tradata in politica. Ascunzand informatii cu privire la afacerile sale in Bahamas, si-a incalcat in mod flagrant indatoririle oficiale”, a explicat Giegold.
Potrivit acestuia, Kroes a schimbat deseori scena politica cu mediul de business, iar conflictul de interse a fost evident cand aceasta a fost recrutata de compania din domeniul tehnologiei Uber, dupa ce a fost comisar european pentru Agenda Digitala.
„Deciziile sale politice deseori au lasat impresia ca serveste mai degraba interesele mediului de business decat pe cele comune. Kroes a protejat paradisurile fiscale pe care le-a folosit in interes personal”, mai spune europarlamentarul citat.
Se reia ideea unui registru public al companiilor
Giegold sustine ca, multumita actualului comisar european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, Comisia Europeana a reinceput lupta impotriva dumping-ului fiscal.
„In prezent, Vestager lupta cu structurile de evaziune fiscala pe care Kroes le-a folosit in interes personal”, a subliniat Giegold.
#bannere_x1#In acest context, el a reluat ideea privind necesitatea infiintarii unui registru public cu informatii privind toate companiile si corporatiile.
„Comisia Europeana a lansat o propunere concreta in acest sens, care a fost, insa, blocata de Guvernul Germaniei. Ministrul german de Finante, Schauble, trebuie sa inceteze cu blocajul impotriva unui registru public transparent in UE”, a subliniat oficialul citat.
Potrivit acestuia, Bahamas este unul dintre cele mai lipsite de transparenta paradisuri fiscale din lume. In opinia sa, alaturi de Panama si Singapore, Bahamas apartine acelor tari care refuza sa se alature complet sistemului OECD privind schimbul automat de informatii fiscale
„Guvernul din Bahamas a evitat sistematic regulile globale impotriva evaziunii fiscale si spalarii banilor, pentru a-si mentine propriul sistem de taxe. Potrivit estimarilor, companiile offshore reprezinta 30% din economia statului Bahamas. Este o rusine cum Guvernul invita, pe fata, oameni de afaceri dubiosi din intreaga luma sa isi spele banii in Bahamas”, mai spune europarlamentarul citat.
Cazuri similare in Comisie
Dezvaluirile din cazul Kroes survin intr-un moment delicat pentru Comisia Europeana, care se confrunta cu criticile dure la adresa deciziei fostului sau presedinte, Jose Manuel Barroso, de a accepta o pozitie in cadrul Goldman Sachs.
La randul sau, Kroes este consultant al Bank of America si Uber.
De asemenea, omisiunea din declaratia lui Kroes il pune si pe actualul presedinte al Comisiei, Jean Claude Juncker, intr-o postura dificila, avand in vedere criticile care i-au fost aduse acestuia cu privire la modul in care a condus Luxemburgul, din postura de premier, cand acesta a devenit un paradis fiscal pentru multinationalele americane.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul