top banner

Taxele mari ascund ineficienta colectarii veniturilor de catre stat

13 Septembrie 2013 | Autor: Conso

Romanii platesc impozite mari pentru a compensa ineficienta cu care sunt colectate veniturile fiscale.  Daca evaziunea fiscala ar fi combatuta ca in restul tarilor din UE, veniturile bugetare ar putea creste cu peste 10% din PIB.
Veniturile fiscale au reprezentat in 2012 doar 28,1% din PIB. In tarile din regiune, gradul de colectare al impozitelor este mult mai bun, astfel ca veniturile bugetare ajung la 38,1% in Ungaria, 37,8% in Slovenia si 32,4% in Polonia, arata raportul anual al Consiliului Fiscal.
Romania nu incaseaza bani putini la buget pentru ca are taxe mici, ci pentru nu poate diminua evaziunea fiscala. Daca activitatea de colectare s-ar imbunatati, veniturile bugetare s-ar majora cu pana la 13,8% din PIB. Prin urmare, fara sa se majoreze nicio taxa, ar fi bani suficienti atat pentru a acoperi integral deficitul bugetar (de 2-3% din PIB) cat si pentru cresterea salariilor in sectorul public si a sumelor alocate pentru investitii.
Aproximativ 60% din evaziunea fiscala este generata de TVA. Gradul de eficienta al taxarii este de numai 57% la noi fata de 71% in Bulgaria si Slovenia sau 84% in Estonia. Astfel, desi cota standard de TVA este la noi 24%, statul a incasat venituri de numai 8,5% din PIB. Pe de alta parte, in Bulgaria, cota de TVA este de 20%, dar a generat venituri de 9,15% din PIB.
Contributiile la asigurari sociale reprezinta un alt domeniu, unde cotele mari de impozitare sunt generate de proasta colectare a veniturilor.
Cotele din Romania sunt depasite doar de cele din Slovacia si Cehia. Atunci cand vine vorba de eficienta colectarii acestor contributii, ne plasam de departe pe ultimul loc. Prin urmare, pensiile mici sunt cauzate si de faptul ca statul nu ia masuri ferme pentru combaterea evaziunii fiscale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul