top banner

Taxarea inversa la cereale, aplicata de la 1 iunie

01 Iunie 2011 | Autor: Conso

Taxarea inversa a cerealelor si plantelor tehnice livrate in interiorul tarii va fi aplicata incepand cu 1 iunie. Masura este valabila pana pe 31 mai 2013.
Masura este reglementata prin Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si a altor prevederi financiar-fiscale si este valabila pentru urmatoarele categorii de cereale si plante tehnice: grau, secara, orz, porumb, soia, rapitaă, floarea-soarelui si sfecla de zahar.
Potrivit actului normativ, persoana obligata la plata TVA este beneficiarul in locul furnizorului.
“Masura pe care o luam astazi este una din cele mai eficiente decizii in ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu, avand in vedere ca timp de doi ani cat se va aplica aceasta taxare inversa, eliminam firmele fantoma care nu plateau practic TVA-ul catre stat, desi exportatorul venea si cerea statului rambursarea TVA-ul, prejudiciind în maniera serioasa statul roman din perspectiva impozitelor si taxelor care trebuie sa fie achitate”, a declarat primul-ministru Emil Boc in cadrul sedintei de Guvern de marti.
Taxarea inversa este o metoda de reducere a evaziunii fiscale în domeniul TVA, si se aplica deja in cazul deseurilor, masei lemnoase, materialelor lemnoase si transferului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, a precizat si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Potrivit estimarilor prezentate de ministrul Finantelor, aplicarea taxarii inverse pentru aceste categorii de cereale va duce la cresterea colectarii bugetare cu 240 de milioane de lei in 2011, cu 410 milioane de lei in 2012 si cu 170 de milioane de lei in primele 6 luni ale anului 2013.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul