top banner

Taxarea inversa la cereale, aplicata de la 1 iunie

01 Iunie 2011 | Autor: Conso

Taxarea inversa a cerealelor si plantelor tehnice livrate in interiorul tarii va fi aplicata incepand cu 1 iunie. Masura este valabila pana pe 31 mai 2013.
Masura este reglementata prin Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si a altor prevederi financiar-fiscale si este valabila pentru urmatoarele categorii de cereale si plante tehnice: grau, secara, orz, porumb, soia, rapitaă, floarea-soarelui si sfecla de zahar.
Potrivit actului normativ, persoana obligata la plata TVA este beneficiarul in locul furnizorului.
“Masura pe care o luam astazi este una din cele mai eficiente decizii in ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu, avand in vedere ca timp de doi ani cat se va aplica aceasta taxare inversa, eliminam firmele fantoma care nu plateau practic TVA-ul catre stat, desi exportatorul venea si cerea statului rambursarea TVA-ul, prejudiciind în maniera serioasa statul roman din perspectiva impozitelor si taxelor care trebuie sa fie achitate”, a declarat primul-ministru Emil Boc in cadrul sedintei de Guvern de marti.
Taxarea inversa este o metoda de reducere a evaziunii fiscale în domeniul TVA, si se aplica deja in cazul deseurilor, masei lemnoase, materialelor lemnoase si transferului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, a precizat si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Potrivit estimarilor prezentate de ministrul Finantelor, aplicarea taxarii inverse pentru aceste categorii de cereale va duce la cresterea colectarii bugetare cu 240 de milioane de lei in 2011, cu 410 milioane de lei in 2012 si cu 170 de milioane de lei in primele 6 luni ale anului 2013.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul