top banner

Taxa pe tranzactiile financiare trece de prima analiza tehnica

15 Martie 2012 | Autor: Conso

Taxa pe tranzactiile financiare trece de prima analiza tehnica

Ministrii de finante ai statelor membre ale UE au solicitat Comisiei Europene sa caute solutii la o serie de probleme sensibile in reglementarea taxei pe tranzactiile financiare, in cadrul primei discutii tehnice.
In octombrie 2011, Comisia a prezentat Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) o propunere pentru introducerea taxei pe tranzactii financiare, dupa care au fost constituit un grup pentru a efectua o analiza tehnica a propunerii.
Pe 13 martie 2012, a avut loc prima discutie tehnica in cadrul ECOFIN, din 5 cate sunt programate pana cand taxa sa fie definitivata.
In urma intalnirii, ministrii de finante au cerut gasirea unor solutii pentru o serie de probleme legate de:
  • baza de impunere (includerea derivativelor pe valute si a obligatiunilor de stat si impactul asupra costurilor de finantare si acoperire a riscurilor pentru guverne; includerea sistemelor de pensii si impactul asupra modelelor folosite in diverse state membre);
  • structura ratelor de impunere si persoanele obligate la plata taxei;
  • impactul asupra economiei, aplicarea directivei pentru institutiile din statele non-UE si riscul unei delocalizari a fluxurilor financiare in afara UE.
In ce consta propunerea?
Taxa pe tranzactiile financiare urmareste sa asigura o contributie echitabila a sectorului financiar la bugetul de stat. In plus, va descuraja industria financiara sa desfasoare activitati cu riscuri mari, care in anumite conditii, pot dauna in mod serios economiei reale.
Propunerea de impozitare acopera o gama larga de tranzactii financiare, incluzand actiuni, obligatiuni si derivative. Statele membre vor stabili singure nivelul ratei de impozitare, plecand de la un nivel minim de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si 0,01% pentru derivative.
Taxa va respecta principiul tarii de resedinta, urmand a fi datorata in statul de origine al institutiei financiare si nu in tara unde au loc aceste tranzactii.
Comisia estimeaza ca veniturile bugetare anuale ce pot fi obtinute se ridica la 57 miliarde euro. Sumele ar putea inlocui gradual – total sau partial – contributiile fiecarui stat la bugetul UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul