top banner

Tarile din estul Europei duc greul crizei incepute in vest

16 Noiembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Chiar daca germenele crizei a fost sadit in tarile occidentale, poverile sunt suportate de catre tarile in tranzitie, din estul Europei. Cu prea putine mecanisme de ajustare si cu gospodarii indatorate mai mult decat isi permit, tarile in tranzitie au avut de suferit mai mult comparativ cu statele vestice, conform unui studiu BERD.
Populatia din tarile est-europene, inclusiv din noile state membre ale UE, a fost afectata intr-o proportie mai mare de furtuna crizei financiare decat locuitorii statelor occidentale, se arata intr-un studiu al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Printre motivele identificate se numara un nivel redus al veniturilor pe locuitor, lipsa unor mecanisme de ajustare si protectie sociala, dar si o supraindatorare indusa de creditele bancare asumate inainte de debutul crizei.
Somaj mare si consum redus
In primul rand, gospodariile in statele aflate in tranzitie au inregistrat o crestere mai accentuata a ratei somajului. Cei care nu si-au pierdut locul de munca au suferit scaderi de venituri, iar remiterile rudelor aflate la munca in strainatate s-au redus.
In al doilea rand, masurile de siguranta sociale au fost mai putin eficiente in aceste state in absorbtia socurilor, conform studiului BERD.
Aproximativ 38% din gospodarii si-au redus cheltuielile cu alimentele de baza, in comparatie cu un procent de doar 11% in vestul Europei.
Reducerea salariilor a fost o realitate in randul a 29% din gospodariile din tarile in tranzitie, in timp ce in occident, doar 16% din populatie a fost afectata.
Indatorarea mare ne-a ajuns din urma
Studiul BERD a luat in calcul si accesul la credite. Imprumuturile obtinute pe parcursul crizei, inclusiv cele obtinute de la prieteni sau familie, au avut rol benefic deoarece au ajutat gospodariile sa contrabalanseze o parte din scaderea veniturilor.
Problema principala au reprezentat-o insa creditele obtinute anterior, in perioada dinaintea crizei, care au dus la crearea unei vulnerabilitati puternice a gospodariilor din statele estice ale Europei. Confrom studiului, clientii din aceasta zona care au in derulare un credit ipotecar si-au redus mai mult consumul decat vecinii din vest.
O explicatie consta in stadiul inca incipient de dezvoltare a pietei, ce nu permite obtinerea de fonduri suplimentare pe baza unei proprietati imobiliare, pentru a contracara scaderile de venituri, practica intalnita in vest.
In plus, varsta medie a unui client din Estul Europei este de 39 ani, iar vechimea creditului ipotecar este de 4 ani. In Vest, varsta medie este de 46 ani, iar creditele ipotecare au in medie o vechime de acordare de 8 ani, ceea ce presupune ca datoria s-a redus mai mult comparativ cu creditul initial.
De asemenea, clientii din tarile emergente ale Europei s-au supus la un risc suplimentar prin contractarea de credite denominate in valuta. Odata cu deprecierea puternica a propriei monede, serviciul datoriei catre banca a crescut automat. 
Romania, in rand cu Muntenegru si Serbia
Conform unui indice de impact calculat de BERD, cele mai afectate state de pe urma crizei financiare au fost cele baltice si cele din sud-estul Europei, in special Macedonia, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia.
Studiul a presupus un sondaj, realizat in 2010, cu cel putin 1.000 de respondenti in fiecare din cele 29 de tari analizate. Acestea au inclus state vestice, precum Franta, Germania, Italia, Suedia si Marea Britanie, alaturi de statele din zona central si estica a Europei precum si state din Asia Centrala, precum Turcia sau Uzsbekistan.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul