top banner

Suprematia bancilor se clatina sub amenintarea concurentei

14 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Bancile comerciale devin tot mai putin relevante in fata clientilor, pe masura ce furnizorii non-bancari de produse financiare  castiga increderea consumatorilor. Indicele de relevanta bancara, calculat de EY pentru Romania, este de 73,4%, sub cel la nivel mondial, de 75,1%, si se estimeaza ca va continua sa scada.
Gradul de relevanta a bancilor difera in Romania in functie de varsta, veniturile si educatia clientilor. Astfel, tinerii considera bancile mai putin relevante decant varstnicii (71,8%), la fel si cei cu venituri mici. Dar acestea sunt relevante in procent de 100% pentru clientii cu venituri anuale de peste 100.000 de dolari, reiese din sondajul EY pe baza caruia au fost calculati indicii de relevanta.
Cei mai educati romani acorda credit redus bancilor
De asemenea, se inregistreaza o diferenta considerabila intre romanii cu un nivel scazut al educatiei – relevanta de 57,3% pentru persoanele care nu au absolvit liceul – si cei cu educatie superioara – relevanta de 77,1% pentru cei cu facultate. Interesant este faptul ca indicele relevantei scade abrupt pentru romanii cu studii post-universitare la 71,7%.
Potrivit EY, din perspectiva elementelor care constituie scorul global, reiese ca bancile din Romania sunt sub asteptarile clientilor in planificarea de viitoare produse si in privinta mix-ului curent de produse detinute. Astfel, consumatorii ar lua mai degraba in considerare in viitor un furnizor netraditional pentru cele mai multe produse financiare.
In plus, din sondaj mai reiese faptul ca, in viitor, romanii intentioneaza sa achizitioneze intr-o masura mult mai mica servicii financiare exclusiv de la banci, fapt pentru care indicele relevantei bancare va continua, probabil, sa scada in anii urm?tori.
„Consumatorii din Romania au accesat deja serviciile oferite de furnizorii non-bancari, iar un numar din ce in ce mai mare le ia in considerare pentru alegerile lor viitoare”, sustine Aurelia Costache, financial services advisory leader EY Romania.
Romania este in coada Europei si la increderea in banci
Comparativ cu alte tari europene, Romania inregistreaza al doilea cel mai slab scor de relevanta bancara, devansand doar Italia care de are un scor de 71,6%.
Indicele realizat de EY se bazeaza indicii care definesc relatia dintre clienti si banci in prezent, dar mai ales in viitor.
Factorii care ameninta relevanta bancilor sunt reprezentati de schimbarile rapide in randul preferintelor si asteptarilor clientilor, cresterea produselor FinTech, usor de utilizat, si a alternativelor la serviciile bancare traditionale, sau provocarile cu care se confrunta bancile in a tine pasul cu cererea consumatorilor pentru servicii digitale si de a oferi informatii usor accesibile si produse personalizate.
Totodata, scandalurile din industrie care au erodat increderea in banci – de la stabilitatea financiara la concentrarea asupra intereselor clientilor, reprezinta un alt factor care ameninta suprematia bancilor in alegerile clientilor.
"Cu treizeci de ani in urma, bancile se confruntau cu o concurenta foarte mica sau chiar inexistenta pe segmentul furnizarii de consiliere si de servicii financiare, iar consumatorii aveau mare incredere in ele. Drept urmare, erau extrem de relevante pentru vietile celor mai multi consumatori. Rezultatele studiului nostru scot in evidenta impactul aparitiei de noi competitori si noi servicii financiare, precum si scaderea angajamentului consumatorilor fata de banci si cresterea interesului lor pentru alternativele bancare", a mai spus Aurelia Costache.
Sondajul EY a fost derulat in randul a peste 55.000 de consumatori din 32 de piete din intreaga lume.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul