top banner

Strategia fiscal-bugetara cuprinde proiectii fanteziste

13 Iunie 2012 | Autor: Conso

Strategia fiscal-bugetara propusa de guvern pentru 2013-2015 risca sa nu poate fi realizata, din cauza prognozelor prea optimiste pentru principalii indicatori macroeconomici si bugetari, apreciaza Consiliul Fiscal. Acesta cere ca prognozele sa fie fundamentate.
Strategia ia in calcul o crestere a PIB in termeni reali, de 1,7% in 2012 si 3,1% in 2013. Ulterior, cresterea economica ar urma sa se accelereze, ajungand pana la 3,9% in 2015.
Prognoza PIB este putin peste cele mai recente estimari ale Comisiei Europene: 1,4% in 2011 si 2,9% in 2012 si 2013.
Ultimele evolutii economice si financiare, nu mai sustin insa aceste prognoze, avertizeaza Consiliul Fiscal. In trimestrul I din 2012, cresterea economica a fost de numai +0,1%, iar tensiunile pe pietele financiare s-au acutizat.  In acest conditii, prognozele din strategia fiscal-bugetara sunt prea optimiste.
O alta problema este legata de ritmul de crestere al salariilor. Daca tinem cont de cresterile anuntate in sectorul public (+8% de la 1 iunie si +7% de la 1 decembrie), pentru ca prognoza din strategie (+6,7% pe ansamblul economiei) sa fie atinsa ar fi necesara o majorare cu 7% a salariilor in sectorul privat.
Acest lucru este putin probabil, deoarece rata anuala de crestere a fost de numai 4% in prima parte din acest an.
Combaterea evaziunii fiscale da bine pe hartie
De asemenea, majoritatea veniturilor fiscale sunt proiectate a avea evolutii superioare bazelor macroeconomice relevante. Prognozele optimiste se manifesta cu precadere pentru anul 2013. Principala justificare este combaterea evaziunii fiscale, argument pe care Consiliul Fiscal il considera riscant. Efectele acestor masuri ar trebui incorporate in prognoze abia dupa ce rezultatele vor deveni vizibile.
O alta bila neagra este faptul ca masurile legislative pe care guvernul intentioneaza sa le adopte nu sunt explicate concret, astfel ca impactul bugetar nu poate fi estimat.
Precizarile sunt generale, de tipul “analiza sistemului de impunere a veniturilor persoanelor fizice si a oportunitatii de masurare a acestuia pentru asigurarea respectarii principiului echitatii, sarcina fiscala a fiecarui contribuabil fiind stabilita in functie de capacitatea sa contributiva” sau “analiza oportunitatii stabilirii unor cote de TVA care sa reduca tendinta de evaziune fiscala si sa mentina puterea de cumparare a populatiei cu venituri scazute”.
Si in zona cheltuielilor, strategia da dovada de o insuficienta transparenta. Cheltuielile cu personalul nu includ o proiectie pentru evolutia pe termen mediu a salariului si a numarului de bugetari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul