Strategia fiscal-bugetara cuprinde proiectii fanteziste

Strategia fiscal-bugetara propusa de guvern pentru 2013-2015 risca sa nu poate fi realizata, din cauza prognozelor prea optimiste pentru principalii indicatori macroeconomici si bugetari, apreciaza Consiliul Fiscal. Acesta cere ca prognozele sa fie fundamentate.

Strategia ia in calcul o crestere a PIB in termeni reali, de 1,7% in 2012 si 3,1% in 2013. Ulterior, cresterea economica ar urma sa se accelereze, ajungand pana la 3,9% in 2015.

Prognoza PIB este putin peste cele mai recente estimari ale Comisiei Europene: 1,4% in 2011 si 2,9% in 2012 si 2013.

Ultimele evolutii economice si financiare, nu mai sustin insa aceste prognoze, avertizeaza Consiliul Fiscal. In trimestrul I din 2012, cresterea economica a fost de numai +0,1%, iar tensiunile pe pietele financiare s-au acutizat.  In acest conditii, prognozele din strategia fiscal-bugetara sunt prea optimiste.

O alta problema este legata de ritmul de crestere al salariilor. Daca tinem cont de cresterile anuntate in sectorul public (+8% de la 1 iunie si +7% de la 1 decembrie), pentru ca prognoza din strategie (+6,7% pe ansamblul economiei) sa fie atinsa ar fi necesara o majorare cu 7% a salariilor in sectorul privat.

Acest lucru este putin probabil, deoarece rata anuala de crestere a fost de numai 4% in prima parte din acest an.

Combaterea evaziunii fiscale da bine pe hartie


De asemenea, majoritatea veniturilor fiscale sunt proiectate a avea evolutii superioare bazelor macroeconomice relevante. Prognozele optimiste se manifesta cu precadere pentru anul 2013. Principala justificare este combaterea evaziunii fiscale, argument pe care Consiliul Fiscal il considera riscant. Efectele acestor masuri ar trebui incorporate in prognoze abia dupa ce rezultatele vor deveni vizibile.

O alta bila neagra este faptul ca masurile legislative pe care guvernul intentioneaza sa le adopte nu sunt explicate concret, astfel ca impactul bugetar nu poate fi estimat.

Precizarile sunt generale, de tipul “analiza sistemului de impunere a veniturilor persoanelor fizice si a oportunitatii de masurare a acestuia pentru asigurarea respectarii principiului echitatii, sarcina fiscala a fiecarui contribuabil fiind stabilita in functie de capacitatea sa contributiva” sau “analiza oportunitatii stabilirii unor cote de TVA care sa reduca tendinta de evaziune fiscala si sa mentina puterea de cumparare a populatiei cu venituri scazute”.

Si in zona cheltuielilor, strategia da dovada de o insuficienta transparenta. Cheltuielile cu personalul nu includ o proiectie pentru evolutia pe termen mediu a salariului si a numarului de bugetari.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus