top banner

Statul pierde aproape 10% din PIB din cauza evaziunii fiscale

08 Aprilie 2011 | Autor: Conso

Statul roman incaseaza venituri bugetare mai mici cu aproape 10% din PIB, din cauza evaziunii fiscale. Slaba colectare a taxelor si impozitelor face ca Romania sa fie tara cu cele mai mici venituri bugetare  - ca procent in PIB – din cadrul UE, arata raportul anual al Consiliului Fiscal.
Statul roman are venituri mai mici decat alte tari cu impozite similare. Cauza este evaziunea fiscala, care se situeaza la un nivel foarte ridicat.
In Romania, impozitele si taxele colectate reprezinta doar 32,4% din PIB, atrage atentia Consiliul Fiscal in raportul anual. Este cea mai slaba performanta din Uniunea Europeana.
In medie, statele membre incaseaza venituri de 42% din PIB. In tari, precum Norvegia si Danemarca, ponderea ajunge chiar la 55% din PIB, aproape dublu fata de situatia de la noi.
Conform calculelor efectuate de Consiliul Fiscal, Romania s-ar putea apropia foarte mult de media europeana, daca ar elimina complet evaziunea fiscala. In 2009, de exemplu, acest fenomen a privat statul de venituri egale cu 9,1% din PIB.
Topul taxelor dupa evaziunea fiscala
1.Taxa pe valoarea adaugata poate aduce cei mai multi bani la buget, daca s-ar elimina evaziunea fiscala. Fraudele genereaza pierderi anuale la bugetul de stat de 3,8% din PIB. Aproape s-ar acoperi deficitul bugetar pe acest an, daca colectarea ar fi mai eficienta. Performanta la colectare este insa extrem de scazuta.
Din cele 10 noi state membre din Europa Centrala si de Est, Romania se claseaza pe locul 7 la eficienta colectarii acestei taxe.
O treime din TVA ce trebuia colectata nu s-a incasat in Romania, in timp ce in Bulgaria, statul pierde mai putin de 10% din sumele datorate.
2. Contributiile de asigurari sociale ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat de 3,3% din PIB, daca gradul de colectare ar fi de 100%.
Eficienta activitatii de colectare este insa cea mai slaba dintre cele 10 noi state membre din centrul si estul Europei. Pe fondul crizei economice, ponderea muncii la negru a crescut, ceea ce s-a reflectat intr-o colectare si mai slaba a impozitelor.
In 2009, Romania a incasat din aceste contributii venituri de 9% din PIB, iar Cehia de peste 15%, in conditiile unor cote de impozitare apropiate.
3. Impozitul pe venit ar putea suplimenta veniturile bugetare cu 1% prin eliminarea evaziunii. Castigurile potentiale sunt mai mici in acest caz, deoarece se inregistreaza performante mai bune in ceea ce priveste colectarea, decat in cazurile de mai sus.
Dintre cele 10 noi state membre din regiune, Romania ocupa locul 3 din punct de vedere al eficientei in colectare. Gradul de colectare s-a imbunatatit semnificativ dupa introducerea cotei unice de impozitare, ce a dus la dublarea indicelui de eficienta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Scaderea accentuata a inflatiei raportata recent se explica prin iesirea din statistica a varfului din aprilie 2022, dar si a reducerii preturilor la energie din ultima perioada.

16 Mai 2023 | Banii si economia
Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

In mai putin de 6 luni moneda americana a pierdut 10 procente in fata euro, o miscare care coincide cu accelerarea dedolarizarii la nivel global.

18 Apr 2023 | Banii si economia
Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.

20 Mar 2023 | Banii si economia
Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.

13 Mar 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul