top banner

Statul mimeaza interesul pentru economisire

31 Mai 2016 | Autor: Conso

Codul fiscal prevede ca, de anul viitor, pentru orice leu obtinut ca venit, trebuie sa se plateasca 5,5 bani contributii la sanatate. Aici intra inclusiv veniturile din dobanzi, dividende si alte investitii. Statul, cu intentia declarata de a stimula economisirea, a decis sa ofere o serie de facilitati in acest sens.
Astfel, persoanele care vor obtine, din 2017, venituri exclusiv din dobanzi, investitii, dividende sub salariul minim pe economie nu vor mai fi obligate sa plateasca contributii de sanatate (CASS) pentru acestea. Codul Fiscal a fost modificat in acest sens printr-o lege publicata in Monitorul Oficial, care intra in vigoare in data de 2 iunie.
Cine se incadreaza in prevederile noii legi si de unde are banii de investitii?
Din pacate de aceasta facilitate vor beneficia doar cei care nu au alte venituri, deci nu cei care obtin banii din alte surse pentru a-i plasa in depozite sau investitii. Atunci ne intrebam de unde au banii cei care realizeaza aceste investitii si pe cine sprijina, de fapt, statul roman?
Potrivit Codului Fiscal intrat in vigoare la inceputul acestui an, toate veniturile urmeaza sa suporte CASS de 5,5% incepand din 2017, indiferent daca cel care le obtine are si salariu aferent unui contract de munca sau alte surse de venit. Contributia va fi plafonata, insa, la 5 salarii medii brute, lunar.
Astfel, la salariul minim brut de 1.250 de lei, cat este in prezent, veniturile din categoria mentionata, sub pragul de 15.000 de lei anual, nu vor suporta CASS.
Insa, veniturile respective vor fi taxate cu CASS, fara plafon minim, daca, in paralel, exista salarii, venituri din activitai independente, cum ar fi PFA, chirii, drepturi de autor etc.
Pentru anul acesta, Codul fiscal prevede ca cei care au venituri doar din investitii, dobanzi si din drepturi de proprietate intelectuala trebuie sa achite contributia de sanatate (CASS) de 5,5%, daca veniturile sunt mai mari decat salariul minim brut. Prevederea nu este valabila, insa, pentru cei care au, concomitent, si venituri salarii, pensii, indemnizatii de somaj, PFA cu statut sa desfasoare activitate economica, intreprindere individuala, profesii libere, activitati agricole etc.
Veniturile din dobanzi se taxeaza cu 21,5% de anul viitor daca ai si salariu
Pentru cei care au venituri din dobanzi, modificarea este binevenita, avand in vedere ca acestia sunt deja taxati cu un impozit de 16% si, in cazul in care s-ar fi aplicat si cota de 5,5% aferenta CASS, s-ar fi ajuns la o taxare de 21,5%, in conditiile in care, oricum, dobanzile in piata sunt extrem de reduse, si sunt deja erodate de comisioane. Insa, din pacate, scutirea este valabila tot doar pentru cei care nu mai obtin si alte venituri.
Potrivit actului normativ, veniturile din investitii sunt cele din dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare, altele decat titluri de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, titluri de participare la fondurile deschise, castiguri din transferul drepturilor de proprietate a parailor sociale, venituri din vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, operatiune de fiducie insemnand remuneratia avocatului/notarului pentru administrarea masei patrimoniale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul