top banner

Spania nu mai primeste noi muncitori romani, pana in 2012

11 August 2011 | Autor: Conso

Comisia Europeana a acceptat solicitarea autoritatilor spaniole ca, pana la finalul lui 2012, romanii sa nu se mai poata angaja in Spania. Decizia nu ii afecteaza pe cei care au deja un loc de munca.
Autoritatile spaniole au solicitat aceasta derogare de la principiul liberei circulatii a fortei de munca pe spatiul UE in conditiile in care se confrunta cu un nivel extrem de ridicat al somajului iar principala forta de munca venita din afara granitelor o reprezinta romanii.
In prezent, Spania are un nivel al somajului de 20%, cel mai inalt din Uniunea Europeana. In Spania locuiesc 823.000 de romani, insa 30% sunt someri.
“Comisia intelege motivul pentru care, in acest moment, din cauza situatiei dramatice a ocuparii fortei de munca si a contextului financiar foarte complex, autoritatile spaniole doresc sa se distanteze de principiul liberei circulatii totale. Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri”, a precizat Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca.
Totusi, Comisia Europeana insista asupra caracterului temporar al masurii si asupra obligatiei ca limitarea accesului romanilor pe piata muncii sa fie restabilit in cel mai scurt timp.
Spania a liberalizat deja accesul la piata fortei de munca pentru lucratorii romani si membrii de familiei acestora, de la 1 ianuarie 2009. Prin urmare, Spania nu poate decat sa restrictioneze accesul lucratorilor din Romania prin invocarea asa-numitei “clauze de salvgardare”. Este pentru prima oara cand “clauza de salvgardare” a fost invocata in domeniul liberei circulatii a lucratorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul