top banner

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

16 Octombrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Foto Unsplash.com

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?
In urma cu aproape 20 de ani, accesarea unui credit ipotecar nu era un lucru la indemana tuturor, dobanzile la credite erau foarte mari, iar bancile nu se bateau sa finanteze debitorii ipotecari, statul nedescoperind la acea data formula Prima (Noua) Casa. 
Ce putea fi mai atractiv deci decat o propunere de finantare cu numai 5% dobanda, in euro, in conditiile in care dobanzile bancare in euro erau, in majoritatea cazurilor, semnificativ mai ridicate? 
Nu era vorba de credit, ci de leasing imobiliar, firma International Leasing se promova agresiv, se pomeneau legaturi cu actionari ai Volksbank pentru credibilitate, o banca disparuta intre timp din peisaj. 
Potentialii cumparatori erau ademeniti si cu promisiunea ca firma de constructii va monta camere pe santier, astfel incat cumparatorii sa vada permanent care e stadiul lucrarilor, totul parea minunat. 
Numai ca exista un mic detaliu-se cerea un avans consistent. Avans pe care multi l-au platit si, precum pare sa fie si cazul actual al celor de la Nordis Group, s-au trezit ca nu mai pot intra in posesia caselor. 
Lucrarile fusesera incepute, dar nimeni nu le-a mai terminat, pentru ca actionarii au disparut cu banii, iar firma a intrat in insolventa.
Cum de a revenit aceeasi schema? 
La 18 ani distanta de afacerea International Leasing, avem scandalul Nordis Group, relatat pe larg in reportajul Recorder. Avem promisiuni de vanzare-cumparare, avansuri consistente (aproape de 100% in unele cazuri), santiere care stagneaza sau nu au fost pornite, un numar redus de unitati finalizate si foarte multi oameni care se plang ca au fost inselati si ca nu au mai primit casele promise la termenele din contracte. 
Exista conexiuni si cu zona politica, astfel incat exista suspiciuni ca lipsa de reactie a autoritatilor de pana acum are si motivatii politice (cel mai probabil transpartinice). 
Totusi, cum de se poate repeta aproape la indigo o schema care a stat la baza unei alte inselatorii celebre? Cum de oamenii pot accepta sa dea peste 90% avans unei firme cu raspundere limitata, fara nicio protectie mai serioasa? 
Nu scuza nimic lipsa de legislatie care sa protejeze cumparatorul de buna credinta de abuzurile dezvoltatorilor (limitarea avansului, pastrarea acestuia intr-un cont separat pana cand imobilul este dat in folosinta, etc) dar lipsa de prevedere, ca sa fim blanzi, a celor care s-au lasat vrajiti de mesajele dezvoltatorului, fara a se asigura ca lucrurile sunt si in realitate asa cum au fost prezentate, este si ea de acuzat. 
Cum vorbim de ansambluri in zone rezidentiale foarte bune, folosite pe post de hoteluri in unele cazuri (Mamaia, Sinaia), cei care au semnat contracte aveau mai degraba profil de investitori. Iar investitorii pot fi relativ usor pacaliti, daca li se stimuleaza suficient de abil lacomia. 
De ce ar fi acceptat o firma sa isi injumatateasca atat de usor marja de profit pentru a lua cat mai multi bani de la viitorii proprietari (15% era discountul cand se oferea un avans mai mare)? Cum de s-au putut avansa bani atat de usor, doar in urma unei promisiuni de vanzare, de parca era vorba de contractul propriu-zis de vanzare cumparare? Ce se intampla daca firma intra in faliment, pe cine ar fi tras la raspundere clientii Nordis, avand in vedere capitalul limitat al unui astfel de vehicul? 
Ce urmeaza?
Autoritatile au anuntat ca pregatesc un proiect legislativ prin care avansul incasat de dezvoltatori de la clienti sa fie limitat la 10%. Imediat s-au pus in miscare si bocitoarele care anunta fie inghetarea pietei imobiliare locale, fie cresterea spectaculoasa a preturilor. 
Asta pentru ca bancile care vor credita proiectul in lipsa banilor de la clienti “au dobanzi piperate, cer tot soiul de garantii, mai si executa afacerile prost manageriate”, nu va fi la fel de bine ca pe vremea cand dezvoltatorii construiau cu banii clientilor, oprindu-si marja de profit de 20-30%. Iar daca esuau in gestionarea costurilor sau dadeau faliment, asta era, oamenii isi pierdeau banii dar piata imobiliara mergea mai departe….
Pana la urma, intrebati ce ar prefera-un cost ceva mai mare rezultat din implicarea bancilor in proiectele antreprenoriale din constructii, sau discounturi generoase cu riscul de a repeta pataniile unor clienti Nordis, prespunem ca cele mai multe raspunsuri ar merge totusi spre varianta A. 
Ca sa revenim la scandalul anului in imobiliare, sa pierzi 80% din valoarea investitiei nu e totusi comparabil cu a plati cu 15% mai mult pentru aceeasi proprietate.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul