top banner

Salariile romanilor, intre statistici si realitate

08 August 2016 | Autor: Conso

Datele privind salariile angajatilor din Romania sunt, daca nu contradictorii, cel putin derutante in functie de sursa de provenienta. In timp ce Statistica anunta cresteri salariale similare anului 2008, de la Ministerul Muncii aflam ca jumatate din salarati raman cu mai putin de 1.000 de lei in mana dupa plata taxelor.
Astfel, Institutul National de Statistica publica date potrivit carora, castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a crescut in luna iunie cu 0,7%, sau 15 lei, fata de luna precedenta, pana la 2.078 lei (460 euro). In plus, institutia anunta ca ritmul anual de crestere a salariilor a accelerat pana la un nou nivel maxim dupa 2008, respectiv 14,3%
In schimb, datele centralizate de Ministerul Municii arata ca peste 2,5 milioane de salariati romani raman cu cel mult 1.000 de lei in mana, dupa taxare, potrivit datelor transmise de angajatori. Mai mult, inca un milion de salariati castiga intre 1.000 de lei si 1.500 de lei net, insemnand in total doua treimi din totalul celor cu un contract de munca.
In acest caz, daca doua treimi din salariati au venituri mai mici de 1.500 de lei, pentru a se ajunge la o medie la nivel national de peste 2.000 de lei inseamna ca polarizarea in privinta salariilor este destul de mare in Romania.
De altfel, datele de la Statistica arata faptul ca veituri semnificativ peste medie se obtin doar in sectoare precum industria extractiva, productia de alcool si tutun, energie, IT si, nu in ultimul rand, in intermediere finaciara si asigurari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul