top banner

Salariatii scapa de CASS pe dobanzi si dividende

09 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Persoanele care realizeaza venituri din dobanzi sau dividende nu vor mai suporta contributii de sanatate (CASS) pentru acestea daca au si salariu sau pensie. Noul Guvern a modificat Codul Fiscal care prevedea ca, incepand cu acest an, la veniturile respective se aplica CASS, indiferent daca titularul are alte venituri supuse impozitarii sau nu.
Pe de alta parte, insa, daca veniturile din investitii sunt singurele venituri ale persoanei fizice, aceasta datoreaza contributia individuala la sanatate, iar baza de calcul nu mai este plafonata. In varianta anterioara, Codul Fiscal prevedea plafonare bazei de calcul pentru CASS la cinci salarii medii pe economie.
La ce venituri se mentine plafonul pentru contributii sociale?
In acelasi timp, se abroga plafonul de cinci ori salariul mediu brut ca suma maxima la care se calculeaza contributia de asigurari sociale (pensii) pentru persoanele ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor. Aceasta abrogare este valabila atat pentru contributia individuala suportata de persoana fizica, cat si pentru contributia datorata de angajator.
Pe de alta parte, pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau pentru persoanele fizice ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, se pastreaza plafonul maximal de cinci ori salariul mediu pentru care se datoreaza atat contributia la asigurari sociale de pensie cat si cea de sanatate.
In mod similar, si persoanele ce realizeaza venituri din activitati agricole sau din cedarea folosintei bunurilor datoreaza contributia la sanatate pentru veniturile realizate. Si in acest caz, plafonul maxim al contributiei la sanatate se determina pentru o baza lunara de ori castigul salarial mediu brut.
In schimb, pentru veniturile din arenda si din chirii, se pastreaza cheltuiala forfetara de 40%.
Vanzarile de imobile sub 450.000 lei, scutite de impozit
Alte modificari aduse Codului Fiscal vizeaza vanzarile de active din patrimoniul personal (constructii, terenuri), care vor fi scutite de impozit pentru suma de 450.000 lei. Pentru suma ce depaseste aceasta valoare, se va plati un impozit in cota de 3%.
Totodata, de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri pana la care o firma poate fi incadrata in definitia microintreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro.
In prezent, sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor prevede cote de impozitare diferite in functie de numarul de salariati.
Astfel, cotele de impozitare sunt de 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat si 3%, pentru microintreprinderile fara salariati.
In alta ordine de idei, vor fi introduse reguli tranzitorii pentru firmele platitoare de impozit pe profit, care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru incadrarea in definitia microintreprinderii. Acestea vor fi obligate la plata impozitului pe venit incepand cu data de 1 aprilie 2017.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul