top banner

Sa radem cu site-ul Guvernului Romaniei

19 Decembrie 2013 | Autor: Conso

Intr-o perioada relativ tensionata pe scena politica, cei care se ocupa de actualizarea site-ului Guvernului Romaniei au reusit sa faca in asa fel incat sa ii ajute sa se amuze pe cei care au avut curiozitatea sa citeasca concluziile sedintei de guvern din data de 18.12.2013.
Astfel, la punctul I.2 al concluziilor sedintei de guvern figureaza un act normativ de mare importanta pentru sistemul financiar-bancar, si anume OUG privind unele masuri bugetare si pentru modificarea si completarea OUG nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (practic, este vorba de legea bancara).
Specialistii asteptau sa vada care au fost solutiile adoptate de Guvern pentru implementarea Directivei Europene 36/2013 si a Regulamentului 575/2013, respectiv daca s-a tinut cont sau nu si de opiniile exprimate de reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare.
Ce cred cei de la site-ul Guvernului ca reglementeaza OUG 99/2006
Insa nu mica le-a fost mirarea sa citeasca informatiile furnizate de site-ul Guvernului in legatura cu actul normativ:
„Prin actul normativ adoptat de Guvern se aproba scoaterea de la ANRSPS (Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale), cu titlu de imprumut, pana la data de 31 octombrie 2014, a unor cantitati de carbune energetic si pacura pentru operatori economici producatori de energie electrica pentru Sistemul Electroenergetic National si de energie termica, precum si/sau de energie termica pentru populatie, aflati sub autoritatea Departamentului pentru Energie sau in administratia Consiliilor judetene sau locale.
Actul normativ adoptat de Guvern mai reglementeaza:
    •    Indicii de corectie pentru drepturile de pensie ale unor persoane care s-au pensionat, dupa cum urmeaza: 1,12 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 si 1,17 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis intre 1 ianuarie 2012 si 22 ianuarie 2013.
    •    Asigurarea cadrului legal care sa permita suplimentarea surselor de finantare a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat in anul 2013 pentru finantarea unor cheltuieli aferente obligatiilor ce deriva din acorduri internationale, ratificate prin legi, in vederea finantarii proiectelor bilaterale de colaborare si de investitii;
    •    Modificarea OUG nr.4/2009 in sensul largirii sferei actelor care pot fi executate de la capitolul de despagubiri civile prin adaugarea la hotararile judecatoresti pronuntate in sistemele judiciare nationale si pe acelea pronuntate de tribunale sau curti arbitrale, nationale sau internationale. Modificarea este necesara si urgenta intrucat statul roman a fost condamnat de catre astfel de instante la plata unor despagubiri in cuantum insemnat, purtatoare de dobanzi extrem de mari;
    •    Compensarea de drept a obligatiilor de plata ale statului roman, rezultate din hotarari judecatoresti/arbitrale, pronuntate de instantele nationale sau internationale, cu obligatiile creditorilor sau cesionarilor acestora fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale”.
Se face in sfarsit trimitere si la OUG 99/2006
Dupa mai multe paragrafe fara absolut nicio legatura cu OUG 99/2006, se fac si cateva trimiteri succinte la continutul real al actului normativ adoptat de guvern.
Astfel, aflam ca „ordonanta de urgenta modifica si completeaza OUG nr.99/2006, dupa cum urmeaza:
    •    Introducerea de prevederi referitoare la o guvernanta corporativa eficace in cadrul institutiilor de credit, menita sa contribuie la evitarea asumarii de riscuri excesive
    •    Introducerea unor prevederi privind obligatia institutiilor de credit de a dispune de fonduri proprii care sa acopere amortizoarele de capital destinate managementului riscului sistemic
    •    Introducerea de prevederi referitoare la detalierea procesului de supraveghere prudentiala in privinta institutiilor de credit pe care BNR le supravegheaza
    •    Introducerea de prevederi referitoare la detalierea masurilor preventive necesare protejarii impotriva instabilitatii financiare, pe care BNR, ca autoritate competenta din statul membru gazda, le poate lua in situatii de urgenta, in cazul regimului aplicabil sucursalelor infiintate pe teritoriul Romaniei de institutii de credit din alte state membre
    •    Prevederea in clar a competentei BNR in ceea ce priveste rezolutia institutiilor de credit si statuarea cu privire la existenta unei delimitari clare intre exercitarea atributiilor privind rezolutia, fata de atributiile privind supravegherea prudentiala.
Final apoteotic: apare in text si un acord interguvernamental
De parca nu ar fi fost de ajuns haosul de logica si de exprimare anterior, si finalul textului postat pe site-ul Guvernului Romaniei contine trimiteri la un act normativ fara nicio legatura cu cel la care ar fi trebuit sa se refere, si anume la un acord interguvernamental.
„De asemenea, actul normativ creeaza cadrul legal pentru acordarea sumei de 80.000 mii lei in vederea finantarii proiectelor Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane euro acordat de Romania Republicii Moldova”.
In fata acestui haos absolut, nu se mai impune decat o singura intrebare: la nivelul Guvernului Romaniei chiar nu intereseaza pe nimeni ce se posteaza pe site?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul