Romanii spun ca o duc mai bine decat acum trei ani

Situatia financiara a romanilor s-a imbunatatit in ultimii trei ani si tot mai multi oameni reusesc sa puna bani deoparte, reiese dintr-un studiu comandat de Provident Financial Romania. Peste 75% dintre romani considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie si venituri suficiente pentru un trai decent.

Conform studiului, clasa de mijloc a crescut cu 16,5 puncte procentuale comparativ cu anul 2013, cand compania a efectuat un studiu similar, in timp ce ponderea romanilor care se considera saraci, neavand venituri suficiente pentru cheltuielile esentiale, a scazut de la 13,8% in 2013 la 5,6% anul acesta.

Realizatorii studiului considera ca nivelul mai bun de trai se datoreaza evolutiei economice din Romania in ultimii trei ani, dar si atentiei sporite pe care romanii o acorda cheltuielilor zilnice.

Tot mai putini oameni raman fara bani de la o luna la alta

„Astfel, 77% dintre respondenti spun ca urmaresc atent evolutia bugetului personal, iar 13% tin o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor. Ca urmare, comparativ cu 2013, tot mai putini romani spun ca raman fara bani de la un salariu la altul, respectiv 23,4% fata de 29,9% in 2013”, se mai arata in studiul citat.


Potrivit analizei, femeile tind sa ramana mai des fara bani decat barbatii, iar dintre cheltuielile de necesitate scazuta pe care acestea le fac, ponderea cea mai mare o au imbracamintea si cosmeticele. La polul opus, 31,6% declara ca isi planifica si gestioneaza eficient bugetul si se incadreaza intotdeauna in veniturile obtinute, procent in crestere de la 22% in 2013.

Totodata, din studiu mai reiese ca peste 34% dintre respondenti economisesc cu regularitate pentru viitor sau pentru diverse investitii, nivel similar celui din 2013, in timp ce ponderea celor care economisesc pentru a investi s-a dublat in ultimii trei ani pana la 32,2%.

In acelasi timp, doar 31,5% dintre romani spun ca nu reusesc sa faca economii fata de 47,1% in 2013.

Investitiile in case raman preferatele romanilor

Investitiile in imobiliare sunt in continuare considerate ca fiind printre cele mai avantajoase de catre 46,7% dintre respondenti, similar nivelului din 2013, urmate de investitiile in propria afacere (41,6%) si de cele in aur sau argint (36,2%, in scadere fata de 50,7% in urma cu trei ani).

Cand vine vorba despre produsele financiare utilizate de romani, se observa o scadere a apetitului pentru carduri de credit (43,7% in 2013 si 40,8% in 2016) sau pentru creditele de nevoi personale (47% in 2013 si 40,2% in 2016).

Pe de alta parte, a crescut numarul romanilor care detin un cont bancar (69,9%) si un card de debit (57,6%), in timp ce o crestere semnificativa, de aproximativ 52%, au inregistrat produsele de asigurare de viata sau de locuinta.

Trei sferturi dintre respondenti compara produsele

Conform studiului, aproape 75% dintre romani sustin ca se informeaza si compara ofertele disponibile pe piata atunci cand au in plan sa acceseze un nou produs financiar. 52,9% spun, insa, ca este important pentru ei sa-si dezvolte cunostintele financiare pentru a-si gestiona mai bine bugetul personal si a economisi.

„Educatia financiara este, asadar, o prioritate si peste 60% dintre dintre respondenti apreciaza ca nivelul de educatie financiara este inca slab in Romania. Aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca sistemul de invatamant are un rol esential in cresterea nivelului de educatie financiara in Romania si 93% cred ca introducerea unei clase obligatorii de educatie financiara poate sprijini atingerea acestui obiectiv, in timp ce aproape 70% sunt de parere ca o contributie importanta in acest sens trebuie sa aiba si institutiile financiare.

Studiul a fost efectuat in perioada 4-14 noiembrie pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.003 respondenti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus