top banner

Romanii spun ca o duc mai bine decat acum trei ani

25 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Situatia financiara a romanilor s-a imbunatatit in ultimii trei ani si tot mai multi oameni reusesc sa puna bani deoparte, reiese dintr-un studiu comandat de Provident Financial Romania. Peste 75% dintre romani considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie si venituri suficiente pentru un trai decent.
Conform studiului, clasa de mijloc a crescut cu 16,5 puncte procentuale comparativ cu anul 2013, cand compania a efectuat un studiu similar, in timp ce ponderea romanilor care se considera saraci, neavand venituri suficiente pentru cheltuielile esentiale, a scazut de la 13,8% in 2013 la 5,6% anul acesta.
Realizatorii studiului considera ca nivelul mai bun de trai se datoreaza evolutiei economice din Romania in ultimii trei ani, dar si atentiei sporite pe care romanii o acorda cheltuielilor zilnice.
Tot mai putini oameni raman fara bani de la o luna la alta
„Astfel, 77% dintre respondenti spun ca urmaresc atent evolutia bugetului personal, iar 13% tin o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor. Ca urmare, comparativ cu 2013, tot mai putini romani spun ca raman fara bani de la un salariu la altul, respectiv 23,4% fata de 29,9% in 2013”, se mai arata in studiul citat.
Potrivit analizei, femeile tind sa ramana mai des fara bani decat barbatii, iar dintre cheltuielile de necesitate scazuta pe care acestea le fac, ponderea cea mai mare o au imbracamintea si cosmeticele. La polul opus, 31,6% declara ca isi planifica si gestioneaza eficient bugetul si se incadreaza intotdeauna in veniturile obtinute, procent in crestere de la 22% in 2013.
Totodata, din studiu mai reiese ca peste 34% dintre respondenti economisesc cu regularitate pentru viitor sau pentru diverse investitii, nivel similar celui din 2013, in timp ce ponderea celor care economisesc pentru a investi s-a dublat in ultimii trei ani pana la 32,2%.
In acelasi timp, doar 31,5% dintre romani spun ca nu reusesc sa faca economii fata de 47,1% in 2013.
Investitiile in case raman preferatele romanilor
Investitiile in imobiliare sunt in continuare considerate ca fiind printre cele mai avantajoase de catre 46,7% dintre respondenti, similar nivelului din 2013, urmate de investitiile in propria afacere (41,6%) si de cele in aur sau argint (36,2%, in scadere fata de 50,7% in urma cu trei ani).
Cand vine vorba despre produsele financiare utilizate de romani, se observa o scadere a apetitului pentru carduri de credit (43,7% in 2013 si 40,8% in 2016) sau pentru creditele de nevoi personale (47% in 2013 si 40,2% in 2016).
Pe de alta parte, a crescut numarul romanilor care detin un cont bancar (69,9%) si un card de debit (57,6%), in timp ce o crestere semnificativa, de aproximativ 52%, au inregistrat produsele de asigurare de viata sau de locuinta.
Trei sferturi dintre respondenti compara produsele
Conform studiului, aproape 75% dintre romani sustin ca se informeaza si compara ofertele disponibile pe piata atunci cand au in plan sa acceseze un nou produs financiar. 52,9% spun, insa, ca este important pentru ei sa-si dezvolte cunostintele financiare pentru a-si gestiona mai bine bugetul personal si a economisi.
„Educatia financiara este, asadar, o prioritate si peste 60% dintre dintre respondenti apreciaza ca nivelul de educatie financiara este inca slab in Romania. Aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca sistemul de invatamant are un rol esential in cresterea nivelului de educatie financiara in Romania si 93% cred ca introducerea unei clase obligatorii de educatie financiara poate sprijini atingerea acestui obiectiv, in timp ce aproape 70% sunt de parere ca o contributie importanta in acest sens trebuie sa aiba si institutiile financiare.
Studiul a fost efectuat in perioada 4-14 noiembrie pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.003 respondenti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul