top banner

Romanii economisesc, insa mai putin decat vecinii

02 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Romanii continua sa economiseasca in banci, in ciuda dobanzilor foate mici acordate de banci, insa mai putin decat vecinii lor. Potrivit unui studiu realizat de Erste Bank, romanii reusesc sa puna deoparte doar 46 de euro lunar, in medie, de aproape cinci ori mai putin decat un austriac, care depune lunar 216 euro.
Studiul citat prezinta o analiza a comportamentului de economisire in sase tari central si est europene, respectiv Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Croatia si Serbia.
In topul tarilor analizate in studiu, austriecii conduc detasat, urmati de slovaci (97 de euro lunar), cehi (77 de euro), croati (57 euro) si unguri (52 de euro). Singurii care stau mai slab decat romanii sunt sarbii, cu 34 de euro economisiti lunar.
Austrieci si ungurii si-au crescut ritmul de economisire
Din punct de vedere al dinamicii, suma economisita lunar de un roman a ramas neschimbata in acest an, fata de 2015. In schimb, austriecii si-au sporit ritmul de economisire cu 7,5% in acest an.
De asemenea, ungurii economisesc mai mult decat in urma cu un an, cu peste 10%, in vreme ce croatii si sarbii au inregistrat scaderi in privinta banilor pusi deoparte.
Cu toate acestea, maghiarii sunt nemultumiti de incapacitatea lor de a economisi mai mult, lucru valabil si pentru sarbi si croati, in vreme ce in Austria si Cehia cota de deponenti satisfacuti este mai mare decat cea a celor nemultumiti.
Romanii ar vrea sa economiseasca mai mult
Astfel, din studiu reiese ca 27% dintre romani nu sunt deloc satisfacuti cu suma de bani economisita. Ei sunt depasiti doar de croati (35%) si de unguri (31%).
Totodata, 40% dintre romani considera ca economisirea este foarte importanta, fiind depasiti doar de unguri (50%) si la egalitate cu sarbii (40%). Urmeaza austriecii si croatii (33%), cehii (27%) si slovacii (17%).
"De cate ori pot, oamenii raspund politicilor de dobanzi scazute pe care le practica bancile prin cresterea cantitatii de bani pe care ii pun periodic deoparte. Acest lucru poate parea contra-intuitiv, dar reflecta faptul ca ei se bazeaza pe economii, mai ales atunci cand vine vorba de cei a caror pensionare se va produce in decada urmatoare. De asemenea segmente largi de populatie din Europa Centrala si de Est pur si simplu nu dispun de fonduri suplimentare pe care sa le plaseze in economii. Chiar si printre cei care reusesc sa economiseasca exista multi nemultumiti de faptul ca nu pot pune deoparte si mai multi bani in conturile de economii", se mai arata in studiu.
Realizatorii analizei sunt de parere ca, in aceste conditii de rate ale dobanzilor la economii aflate la minime istorice, care foarte probabil vor ramane asa o buna bucata de vreme, oamenii se gandesc sa isi maximizeze randamentele pe care banii le aduc in vederea obtinerii ulterioare de venituri care sa le intregeasca pensiile.
De ce depozitele bancare sunt inca preferate altor produse?
Reprezentantii Erste explica si de ce, in opinia lor, oamenii continua sa isi depuna banii la banca in loc sa aleaga instrumente alternative de economisire, care le-ar putea oferi randamente mai mari.
Un motiv ar fi nivelul relativ limitat de cunostinte in privinta produselor de investitii sau al pietelor de capital, iar altul este legat de riscul legat de aceste produse, perceput de deponenti ca fiind prea mare.
Acest lucru reiese si din raspunsul dat de participantii la studiu la intrebarea legata de nivelul cunostintelor financiare. Dintre romani, 29% au declarat ca au mari lacune la acest capitol, procentul fiind cel mai mare din raport. Urmeaza sarbii (22%), croatii (13%) si cehii (11%).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul