Romanii economisesc, insa mai putin decat vecinii

Romanii continua sa economiseasca in banci, in ciuda dobanzilor foate mici acordate de banci, insa mai putin decat vecinii lor. Potrivit unui studiu realizat de Erste Bank, romanii reusesc sa puna deoparte doar 46 de euro lunar, in medie, de aproape cinci ori mai putin decat un austriac, care depune lunar 216 euro.

Studiul citat prezinta o analiza a comportamentului de economisire in sase tari central si est europene, respectiv Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Croatia si Serbia.

In topul tarilor analizate in studiu, austriecii conduc detasat, urmati de slovaci (97 de euro lunar), cehi (77 de euro), croati (57 euro) si unguri (52 de euro). Singurii care stau mai slab decat romanii sunt sarbii, cu 34 de euro economisiti lunar.

Austrieci si ungurii si-au crescut ritmul de economisire

Din punct de vedere al dinamicii, suma economisita lunar de un roman a ramas neschimbata in acest an, fata de 2015. In schimb, austriecii si-au sporit ritmul de economisire cu 7,5% in acest an.

De asemenea, ungurii economisesc mai mult decat in urma cu un an, cu peste 10%, in vreme ce croatii si sarbii au inregistrat scaderi in privinta banilor pusi deoparte.

Cu toate acestea, maghiarii sunt nemultumiti de incapacitatea lor de a economisi mai mult, lucru valabil si pentru sarbi si croati, in vreme ce in Austria si Cehia cota de deponenti satisfacuti este mai mare decat cea a celor nemultumiti.

Romanii ar vrea sa economiseasca mai mult

Astfel, din studiu reiese ca 27% dintre romani nu sunt deloc satisfacuti cu suma de bani economisita. Ei sunt depasiti doar de croati (35%) si de unguri (31%).
Totodata, 40% dintre romani considera ca economisirea este foarte importanta, fiind depasiti doar de unguri (50%) si la egalitate cu sarbii (40%). Urmeaza austriecii si croatii (33%), cehii (27%) si slovacii (17%).


"De cate ori pot, oamenii raspund politicilor de dobanzi scazute pe care le practica bancile prin cresterea cantitatii de bani pe care ii pun periodic deoparte. Acest lucru poate parea contra-intuitiv, dar reflecta faptul ca ei se bazeaza pe economii, mai ales atunci cand vine vorba de cei a caror pensionare se va produce in decada urmatoare. De asemenea segmente largi de populatie din Europa Centrala si de Est pur si simplu nu dispun de fonduri suplimentare pe care sa le plaseze in economii. Chiar si printre cei care reusesc sa economiseasca exista multi nemultumiti de faptul ca nu pot pune deoparte si mai multi bani in conturile de economii", se mai arata in studiu.

Realizatorii analizei sunt de parere ca, in aceste conditii de rate ale dobanzilor la economii aflate la minime istorice, care foarte probabil vor ramane asa o buna bucata de vreme, oamenii se gandesc sa isi maximizeze randamentele pe care banii le aduc in vederea obtinerii ulterioare de venituri care sa le intregeasca pensiile.

De ce depozitele bancare sunt inca preferate altor produse?

Reprezentantii Erste explica si de ce, in opinia lor, oamenii continua sa isi depuna banii la banca in loc sa aleaga instrumente alternative de economisire, care le-ar putea oferi randamente mai mari.

Un motiv ar fi nivelul relativ limitat de cunostinte in privinta produselor de investitii sau al pietelor de capital, iar altul este legat de riscul legat de aceste produse, perceput de deponenti ca fiind prea mare.

Acest lucru reiese si din raspunsul dat de participantii la studiu la intrebarea legata de nivelul cunostintelor financiare. Dintre romani, 29% au declarat ca au mari lacune la acest capitol, procentul fiind cel mai mare din raport. Urmeaza sarbii (22%), croatii (13%) si cehii (11%).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus