Romanii economisesc, insa mai putin decat vecinii

Romanii continua sa economiseasca in banci, in ciuda dobanzilor foate mici acordate de banci, insa mai putin decat vecinii lor. Potrivit unui studiu realizat de Erste Bank, romanii reusesc sa puna deoparte doar 46 de euro lunar, in medie, de aproape cinci ori mai putin decat un austriac, care depune lunar 216 euro.

Studiul citat prezinta o analiza a comportamentului de economisire in sase tari central si est europene, respectiv Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Croatia si Serbia.

In topul tarilor analizate in studiu, austriecii conduc detasat, urmati de slovaci (97 de euro lunar), cehi (77 de euro), croati (57 euro) si unguri (52 de euro). Singurii care stau mai slab decat romanii sunt sarbii, cu 34 de euro economisiti lunar.

Austrieci si ungurii si-au crescut ritmul de economisire

Din punct de vedere al dinamicii, suma economisita lunar de un roman a ramas neschimbata in acest an, fata de 2015. In schimb, austriecii si-au sporit ritmul de economisire cu 7,5% in acest an.

De asemenea, ungurii economisesc mai mult decat in urma cu un an, cu peste 10%, in vreme ce croatii si sarbii au inregistrat scaderi in privinta banilor pusi deoparte.

Cu toate acestea, maghiarii sunt nemultumiti de incapacitatea lor de a economisi mai mult, lucru valabil si pentru sarbi si croati, in vreme ce in Austria si Cehia cota de deponenti satisfacuti este mai mare decat cea a celor nemultumiti.

Romanii ar vrea sa economiseasca mai mult

Astfel, din studiu reiese ca 27% dintre romani nu sunt deloc satisfacuti cu suma de bani economisita. Ei sunt depasiti doar de croati (35%) si de unguri (31%).
Totodata, 40% dintre romani considera ca economisirea este foarte importanta, fiind depasiti doar de unguri (50%) si la egalitate cu sarbii (40%). Urmeaza austriecii si croatii (33%), cehii (27%) si slovacii (17%).


"De cate ori pot, oamenii raspund politicilor de dobanzi scazute pe care le practica bancile prin cresterea cantitatii de bani pe care ii pun periodic deoparte. Acest lucru poate parea contra-intuitiv, dar reflecta faptul ca ei se bazeaza pe economii, mai ales atunci cand vine vorba de cei a caror pensionare se va produce in decada urmatoare. De asemenea segmente largi de populatie din Europa Centrala si de Est pur si simplu nu dispun de fonduri suplimentare pe care sa le plaseze in economii. Chiar si printre cei care reusesc sa economiseasca exista multi nemultumiti de faptul ca nu pot pune deoparte si mai multi bani in conturile de economii", se mai arata in studiu.

Realizatorii analizei sunt de parere ca, in aceste conditii de rate ale dobanzilor la economii aflate la minime istorice, care foarte probabil vor ramane asa o buna bucata de vreme, oamenii se gandesc sa isi maximizeze randamentele pe care banii le aduc in vederea obtinerii ulterioare de venituri care sa le intregeasca pensiile.

De ce depozitele bancare sunt inca preferate altor produse?

Reprezentantii Erste explica si de ce, in opinia lor, oamenii continua sa isi depuna banii la banca in loc sa aleaga instrumente alternative de economisire, care le-ar putea oferi randamente mai mari.

Un motiv ar fi nivelul relativ limitat de cunostinte in privinta produselor de investitii sau al pietelor de capital, iar altul este legat de riscul legat de aceste produse, perceput de deponenti ca fiind prea mare.

Acest lucru reiese si din raspunsul dat de participantii la studiu la intrebarea legata de nivelul cunostintelor financiare. Dintre romani, 29% au declarat ca au mari lacune la acest capitol, procentul fiind cel mai mare din raport. Urmeaza sarbii (22%), croatii (13%) si cehii (11%).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus