top banner

Romanii dau mult pe mancare si utilitati, dar putin pe educatie

08 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Veniturile medii ale unei gospodarii au fost in trimestrul patru al anului trecut de 2.579 lei pe luna, din care veniturile salariale au reprezentat peste 52%. Cheltuielile totale au avut o medie de 2.357 lei, din care consumul acopera 72,4%. Cel mai mult, cheltuiesc pe mancare si utilitati, iar cel mai putin pentru educatie, potrivit datelor INS.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,1%), cele din agricultura (3,3%), activitati neagricole independente (2,7%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1%). O pondere importanta (15,5%) detin si veniturile in natura, in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,9%).
In mediul urban, veniturile pe gospodarie au fost cu 29,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural.
In privinta cheltuielilor, acestea au insumat, in trimestrul IV din anul anterior, 2.357 lei lunar pe gospodarie, respectiv 884 lei/persoana, si au reprezentat 91,4% din nivelul veniturilor totale.
Din cheltuielile de consum, care reprezinta peste 72% din total, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV 2014, in medie, 39,1%. „O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei).
In trimestrul IV 2014, aceasta a reprezentat 21,9% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere au detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii (17,7%)”, mentioneaza INS.
Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%), se mai arata in comunicatul INS.
La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,4%) si cele pentru educatie (0,7%).
Interesant este faptul ca, in Romania, un somer castiga aproape la fel de mult ca un agricultor. Conform datelor INS, venitul mediu lunar pe persoana, in ultimul trimestru din 2014, a fost de 552,79 lei pentru un somer si de 656,55 lei pentru un agricultor. In acelasi timp, un pensionar a avut un venit de 899,17 lei, iar un salariat 1.192,51 lei.
Pe de alta parte, cheltuielile medii lunare ale unui somer au fost, in perioada de referinta, mai mari decat veniturile, respectiv 560,5 lei. Pe toate celelalte categorii, cheltuielile au fost sub venituri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul