top banner

Romania renunta la tinta pentru euro

27 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Anul 2019 nu mai reprezinta tinta oficiala a Romaniei pentru adoptare monedei unice europene. Din noul program de convergenta  pe acest an, pe care Romania urmeaza sa il transmita Comisiei Europene in perioada urmatoare, Guvernul a eliminat complet data la care urmeaza sa se faca trecerea de la leu la euro.
Tara noastra este obligata, potrivit Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, sa treaca la euro, insa nu exista un termen limita stabilit in acest sens.
Decizia Guvernului de a elimina tinta 2019 din programul de convergenta este o simpla formalitate, avand in vedere ca acest teremen a fost contestat inca de la anuntul initial (in 2014), fiind considerat mult prea ambitios. La vremea respectiva, atingerea acestei tinte, desi ambitioasa, parea, totusi, realizabila. Intre timp, obiectivul a devenit din ce in ce mai greu, iar apoi imposibil de realizat.
De-a lungul timpului, autoritatile romane au stabilit cate un an ca tinta pentru adoptarea monedei euro, pe motiv ca astfel doresc sa arate angajamentul tarii pentru a intra in zona euro, insa nu au facut si eforturile necesare in acest scop. Drept urmare, termenele au fost abandonate, rand pe rand, cum s-a intamplat si cu cel mai recent, respectiv 2019.
Pentru a trece la euro in 2019, Romania trebuia sa intre deja in ERM II
In cazul in care Romania mentinea ca data de adoptare a euro anul 2019, in prima parte a acestui an ar fi trebuit deja sa ceara Comisiei Europene si bancii Centrale Europene permisiunea de a intra in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II), faza care presupune ca, timp de cel putin doi ani, trebuie sa mentina stabili o serie de indicatori, astfel incat sa demonstreze stabilitate si sustenabilitate economica in timp.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat, inca din toamna anului trecut, ca obiectivul 2019 pentru trecerea la euro nu mai este fezabil, iar pentru stabilirea unui nou termen este nevoie de o foaie de parcurs, agreata la nivel national, cu termene si cu responsabilitati foarte clar stabilite. La nivelul Bancii Nationale a Romaniei este constituit, inca din 2010, si un Comitet interministerial pentru trecerea la euro, format din reprezentanti ai tuturor institutiilor implicate, insa activitatea acestuia a fost aproape inexistenta in acesti ani.
Criza financiara a schimbat viziunea cu privire la euro
Pe de alta parte, economistii, in marea lor majoritate, sustin ca Romania nu este pregatita, din punct de vedere economic sa adopte euro, desi indeplineste de ceva vreme toate cele cinci criterii de la Maastricht, considerate in trecut suficiente pentru adoptarea euro, respectiv stabilitatea preturilor, a cursului de schimb, a deficitului bugetar, datoriei publice si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung
Insa criza financiara recenta a infirmat faptul ca aceste criterii ar fi suficiente pentru ca o economie sa faca fata restrictiilor impuse de adoptarea euro. Astfel, tot mai multi economisti sunt de parere ca adoptarea monedei euro trebuie realizata in momentul in care s-a atins un grad cat mai inalt de convergenta reala ceea ce inseamna, printre altele, o crestere a productivitatii si a PIB-ului pe cap de locuitor la un nivel cat mai aproape de media statelor din Zona Euro.
Desi a dovedit o inconsecventa ridicata in ceea ce priveste respecxtarea termenelor de adoptare a euro, Romania nu face nota discordanta in regiune. In ultimii ani, mai multe state din Europa Centrala si de Est au amanat termenele pentru trecerea la moneda unica, desi acest proces reprezinta o obligatie asumata de toate statele din Uniunea Europeana, cu cateva exceptii. In afara de pregatirea insificienta a statelor respective pentru trecerea la euro, un alt motiv de amanare a termenelor este reprezentat si de problemele cu care se confrunta, in aceasta perioada, zona euro in interiorul sau.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul