top banner

Romania reintra in randul tarilor cu risc investitional mediu

05 Iulie 2011 | Autor: Conso

Obligatiunile de stat romanesti reintra in categoria titlurilor cu grad de risc investitional mediu, dupa ce Fitch Ratings a crescut ratingul pentru datoria termen lung cu o treapta (pana la BBB-).
Decizia a avut un efect imediat asupra cursului de schimb de pe piata interbancara, unde cotatiile euro-leu au coborat pana la 4,18.
Imbunatatirea ratingului de tara creste atractivitatea titlurile de stat autohtone, ceea ce va determina ca tot mai multi investitori sa le includa in portofoliul de investitii. Multi investitori institutionali au o politica de diversificare a portofoliul, prin care achizitioneaza automat titluri emise de toate tarile cu statut de investment-grade. Acest lucru conduce la cresterea cererii de lei pe piata valutara, favorizand aprecierea monedei nationale.
Fitch Ratings si-a motivat decizia prin revenirea economiei dupa efectele crizei financiare, prin performanta puternica a exporturilor si ingustarea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar.
Ratingul de tara este sustinut de nivelul inalt al PIB pe locuitor (peste media tarilor cu rating BBB) si de istoricul bun in rambursarea datoriei externe.
Principalele riscuri in perioada urmatoare sunt alegerile parlamentare din 2012, care ar putea declansa derapaje fiscale, astfel incat tinta de deficit bugetar sa fie ratata. Pe termen scurt, principalul pericol vine din Grecia, problemele bancilor elene putand avea repercursiuni si pe plan local. Riscul este insa atenuat de faptul ca bancile cu capital grecesc din Romania – desi au o cota de piata cumulata de 16% - nu au o expunere semnificativa fata de statul grec.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Scaderea accentuata a inflatiei raportata recent se explica prin iesirea din statistica a varfului din aprilie 2022, dar si a reducerii preturilor la energie din ultima perioada.

16 Mai 2023 | Banii si economia
Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

In mai putin de 6 luni moneda americana a pierdut 10 procente in fata euro, o miscare care coincide cu accelerarea dedolarizarii la nivel global.

18 Apr 2023 | Banii si economia
Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.

20 Mar 2023 | Banii si economia
Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.

13 Mar 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul