top banner

Romania, reclamata la CJUE pentru netranspunerea legislatiei bancare

22 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Sase stat europene, printre care si Romania, sunt acuzate de Comisia Europeana ca nu au transpus legislatia privind redresarea si rezolutia bancara. De data aceasta forul european a decis sa sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene in acest caz, deoarece cele sase state, desi au mai fost avertizate, nu s-au conformat cerintelor europene.
Celelalte state care fac obiectul sesizarii sunt Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia si Olanda, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene dat publicitatii joi.
Directiva privind redresarea si rezoltia institutiilor bancare (BRRD) a fost adoptata in primavara anului 2014 si reprezinta un pilon central al cadrului de reglementare pentru crearea unui sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare.
Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014.
Comisia Europena a trimis, inca din data de 28 mai, un aviz motivat unui numar de 11 state membre ale UE, solicitandu-le sa transpuna BRRD. Intrucat cele sase state mentionate nu au transpus integral noile, Curtea de Justitie.
Sesizarea Curtii implica cel putin impunerea unei penalitati zilnice pntru statele in cauza pana cand se realizeaza transpunerea integrala. Cuantumul acestor sanctiuni este calculat in asa fel incat sa se ia in considerare capacitatea de plata, durata si gradul de gravitate a incalcarii normelor de catre statul membru in cauza. Comisia poate decide sa retraga aceasta cauza, daca un stat membru pune in aplicare inre timp normele respective.
Bancile nu vor mai fi recapitalizate cu banii contribuabililor
Directiva mentionata este un document important pentru Uniunea Bancara. Noile norme ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona dificultatile majore sau falimentul bancilor si al marilor firme de investitii din toate statele membre.
Obiectivul directvei este acela de a se garanta faptul ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a fi folositi banii contribuabililor, cum s-a intamplat in multe cazuri in timpul crizei.
In acest sens, reglementarile prevad, printre altele, ca actionarii si creditorii bancilor sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de „recapitalizare interna”.
   
Si FMI a remarcat intarzierea adoptarii legislatiei in domeniul bancar de catre Romania
Si reprezentantii Fondului Monetar International au remarcat intarzierea adoptarii legislatiei in ceea ce priveste rezolutia bancara in Romania. ”Urgentarea adoptarii atat de intarziatei legislatii din sectorul financiar, referitoare la inchiderea bancilor, la garantarea depozitelor, supravegherea macroprudentiala si la obligatiunile garantate, va contribui la intarirea cadrului legal actual si la alinierea acestuia la bunele practici internationale”, se arata intr-un comunicat transmis joi de FMI la incheierea misiunii in Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul