top banner

Romania, in topul deficitelor de cont curent din UE

11 Aprilie 2018 | Autor: Conso

Romania a inregistrat unul dintre cele mai mari deficite de cont curent din Uniunea Europeana in ultimul trimestru din 2017, dupa Marea Britanie si Grecia, conform Eurostat. Din Europa Centrala si de Est acesta este insa cel mai mare.
In ultima parte a anului trecut, un numar de 17 tari din UE au inregistrat excedente, 9 deficite si doua o balanta echilibrata.
Cel mai mare deficit din UE a fost inregistrat de Marea Britanie (17,1 miliarde euro), urmata de Grecia (-2,8 miliarde euro) si Romania (-1,4 miliarde euro).
La polul opus, cele mai mari excedente se regasesc in cazul Germaniei (+75,4 miliarde euro), Olandei (+20,9 miliarde euro), Italiei (+15,6 miliarde euro) si Irlandei (+14,9 miliarde euro).
Contul curent al UE a avut un excedent de 63,5 miliarde de euro (1,6% din PIB) in trimestrul al patrulea din 2017, din care 49,7 miliarde euro au provenit din servicii. Acesta a inregistrat o usoara scadere fata de perioada similara din 2016, cand excedentul se ridica la 64,4 miliarde de euro (1,7% din PIB).
In ultimele 4 luni din 2017, pe baza datelor ajustate sezonier, UE28 a inregistrat excedente de cont curent extern cu SUA (+ 52,5 miliarde de euro), Elvetia (+14,8 miliarde de euro), centre financiare offshore (+13,6 miliarde euro), Brazilia (+7,9 miliarde de euro), Canada (+7,3 miliarde de euro), Hong Kong (+6,1 miliarde de euro) si India (+0,9 miliarde de euro).
 
Pe de alta parte,  deficite au fost inregistrate in raporturile cu China (-27,4 miliarde de euro), Rusia (-6,5 miliarde de euro) si Japonia (-0,9 miliarde de euro).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul