top banner

Romania, in top trei deficit de personal calificat

21 Februarie 2017 | Autor: Conso

Companiile din intreaga lume intampina probleme tot mai mari in recrutarea de personal calificat. Aproximativ 40% dintre angajatorii care au participat la un studiu au declarat ca se afla in aceasta situatie. In topul tarilor cu personal subcalificat, Romania este situata pe locul 3, cu un procent de 72%, dupa Japonia, 86% si Taiwan, 73%.
Studiul ManpowerGroup releva faptul ca, la nivel global, in 2016 s-a inregistrat cea mai mare criza de talente din 2007 pana acum si o crestere cu doua procente fata de 2015.
In tarile din Europa, criza de personal calificat atinge cel mai inalt nivel din 2006 pana in prezent, crescand de la 32%, cat era in 2015, la 36%, cu un deficit de talente in anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer si reprezentant vanzari.
Firmele investesc in training
Astfel, aflati in imposibilitatea de a gasi candidati compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii incearca sa compenseze prin traininguri si programe de dezvoltare adresate propriilor angajati, menite sa aduca un update constant competentelor necesare.
In aceste conditii, numarul companiilor care acorda importanta si urmaresc sa investeasca in personalul existent s-a dublat intr-un singur an.
In Romania, nevoile in materie de abilitati ale angajatilor se schimba rapid, ceea ce poate face tot mai greoi procesul de recrutare.
In aceasta situatie, angajatorii cauta tot mai des solutii in propriile companii si mai mult de jumatate aleg sa isi trainuiasca personalul. Este o crestere considerabila, in comparatie cu rezultatele studiului din 2015, cand doar 20% prioritizau trainingul si dezvoltarea personala pentru ocuparea posturilor, mai reiese din studiul citat.
Ce este de facut in acest context?
”Devine clar pentru toti cei implicati, in mod direct sau indirect, sistem de invatamant, angajatori, studenti si chiar parinti, ca trebuie sa existe o colaborare, o sustinere reciproca in punerea bazelor unui sistem curent si sanatos, apt sa le ofere tuturor celor implicati satisfactiile pe care si le doresc/asteapta. Iar acest proces este bine sa inceapa cat mai devreme”, sustine Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano – Americane.
La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionati, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tamplari, in timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vanzari, inginer, tehnician, contabil.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Războiul tarifelor vamale poate duce la recesiune

Penalizarea importurilor pentru a-ți reface producția internă vine cu victime colaterale: consumatorii și micile afaceri locale.

12 Mar 2025 | Banii si economia
Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

Meme coin-urile, o joacă pentru președinți

După lansarea unei criptomonede Trump în preajma inaugurării președintelui american, avem o nouă criptomonedă care topește banii entuziaștilor la câteva ore după lansare, promovată de președintele Milei.

17 Feb 2025 | Banii si economia
Fraude informatice noi pe tipare vechi

Fraude informatice noi pe tipare vechi

Metodele infractorilor cibernetici s-au diversificat, dar carligele de „pescuit” victimele raman relativ aceleasi: „da-mi datele cardului tau”, „ai un cunoscut in primejdie”, „ai castigat un mare premiu”, „voteaza castigatorul concursului”.

20 Ian 2025 | Banii si economia
Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul