Romania, in top trei deficit de personal calificat

Companiile din intreaga lume intampina probleme tot mai mari in recrutarea de personal calificat. Aproximativ 40% dintre angajatorii care au participat la un studiu au declarat ca se afla in aceasta situatie. In topul tarilor cu personal subcalificat, Romania este situata pe locul 3, cu un procent de 72%, dupa Japonia, 86% si Taiwan, 73%.

Studiul ManpowerGroup releva faptul ca, la nivel global, in 2016 s-a inregistrat cea mai mare criza de talente din 2007 pana acum si o crestere cu doua procente fata de 2015.

In tarile din Europa, criza de personal calificat atinge cel mai inalt nivel din 2006 pana in prezent, crescand de la 32%, cat era in 2015, la 36%, cu un deficit de talente in anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer si reprezentant vanzari.

Firmele investesc in training

Astfel, aflati in imposibilitatea de a gasi candidati compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii incearca sa compenseze prin traininguri si programe de dezvoltare adresate propriilor angajati, menite sa aduca un update constant competentelor necesare.

In aceste conditii, numarul companiilor care acorda importanta si urmaresc sa investeasca in personalul existent s-a dublat intr-un singur an.

In Romania, nevoile in materie de abilitati ale angajatilor se schimba rapid, ceea ce poate face tot mai greoi procesul de recrutare.

In aceasta situatie, angajatorii cauta tot mai des solutii in propriile companii si mai mult de jumatate aleg sa isi trainuiasca personalul. Este o crestere considerabila, in comparatie cu rezultatele studiului din 2015, cand doar 20% prioritizau trainingul si dezvoltarea personala pentru ocuparea posturilor, mai reiese din studiul citat.

Ce este de facut in acest context?

”Devine clar pentru toti cei implicati, in mod direct sau indirect, sistem de invatamant, angajatori, studenti si chiar parinti, ca trebuie sa existe o colaborare, o sustinere reciproca in punerea bazelor unui sistem curent si sanatos, apt sa le ofere tuturor celor implicati satisfactiile pe care si le doresc/asteapta. Iar acest proces este bine sa inceapa cat mai devreme”, sustine Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano – Americane.

La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionati, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tamplari, in timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vanzari, inginer, tehnician, contabil.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus