top banner

Rezerva valutara a BNR a scazut in 2014

05 Ianuarie 2015 | Autor: Conso

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) au scazut pe parcursul anului 2014 cu peste 300 de milioane de euro, de la 32,525 de miliarde de euro la 31 decembrie 2013 la 32,216 miliarde de euro la finalul anului trecut, pe fondul rambursarii unei parti importante din datoria Romaniei catre Fondul Monetar International.
In primele zece luni din an, banca centrala a rambursat catre FMI peste trei miliarde de euro din imprumutul contractat de tara noastra in anul 2009.
In ultima luna a anului 2014, rezervele valutare au crescut, insa, cu aproape 750 de milioane de euro, pe fondul unor intrari de peste doua miliarde de euro in conturile bancii centrale, din modificarea rezervelor minime în valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene.
In aceeasi perioada, au iesit din conturile BNR 1,429 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobânzi în contul datoriei publice denominate în valuta si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar în conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,29 miliarde de euro.
"Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie 2014 au fost de 35,506 miliarde de euro, fata de 34,638 miliarde euro la 30 noiembrie 2014 si 35,434 miliarde de euro la 31 decembrie 2013", reiese din datele publicate de BNR.
Platile scadente în luna ianuarie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1,94 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul