top banner

Rezerva valutara a BNR a scazut in 2014

05 Ianuarie 2015 | Autor: Conso

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) au scazut pe parcursul anului 2014 cu peste 300 de milioane de euro, de la 32,525 de miliarde de euro la 31 decembrie 2013 la 32,216 miliarde de euro la finalul anului trecut, pe fondul rambursarii unei parti importante din datoria Romaniei catre Fondul Monetar International.
In primele zece luni din an, banca centrala a rambursat catre FMI peste trei miliarde de euro din imprumutul contractat de tara noastra in anul 2009.
In ultima luna a anului 2014, rezervele valutare au crescut, insa, cu aproape 750 de milioane de euro, pe fondul unor intrari de peste doua miliarde de euro in conturile bancii centrale, din modificarea rezervelor minime în valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene.
In aceeasi perioada, au iesit din conturile BNR 1,429 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobânzi în contul datoriei publice denominate în valuta si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar în conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,29 miliarde de euro.
"Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie 2014 au fost de 35,506 miliarde de euro, fata de 34,638 miliarde euro la 30 noiembrie 2014 si 35,434 miliarde de euro la 31 decembrie 2013", reiese din datele publicate de BNR.
Platile scadente în luna ianuarie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1,94 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Statul separă scadențele programelor Tezaur și Fidelis

Statul separă scadențele programelor Tezaur și Fidelis

În vreme ce ultima emisiune Fidelis a eliminat scadența la un an, programul Tezaur oferă în continuare maturități mai reduse.

16 Iun 2025 | Banii si economia
Taxa „pro-cash”. Unde s-a încercat și care sunt efectele secundare?

Taxa „pro-cash”. Unde s-a încercat și care sunt efectele secundare?

Țările care au experimentat modele similare s-au confruntat cu creșterea comisioanelor bancare și a numerarului din economie.

09 Iun 2025 | Banii si economia
Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul