Reguli pentru declararea chiriilor la Fisc

Persoanele care obtin venituri din chirii sunt obligate ca, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului de inchiriere, sa completeze si sa depuna la ANAF Declaratia 220 privind venitul estimat. Declaratia se depune odata cu inregistrarea la Fisc a contractului incheiat intre parti.

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru inregistrare este necesar contractul de inchiriere in original (un exemplar in original va fi pastrat la ANAF) si, daca este cazul, o imputernicire. Procedura este valabila doar pentru inchirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare.

In ce situatii trebuie depusa declaratia?

In plus, institutia mentioneaza faptul ca in Codul fiscal si in  Codul de procedura fiscala nu exista prevederi legale care sa oblige rudele sa incheie contract de inchiriere, dar exista obligatia declararii la ANAF a contractelor deja incheiate, impozitarea fiind in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

"Administratia fiscala nu poate interveni asupra vointei partilor exprimata intr-un contract de inchiriere in ceea ce priveste nivelul chiriei si nu poate stabili categoriile de persoane/rude pentru care exista obligatia incheierii unui contract de inchiriere. In schimb, exista obligativitatea incheierii unui contract de inchiriere si a declararii acestuia la fisc in toate situatiile in care proprietarul incaseaza sume de bani reprezentand contravaloarea cedarii dreptului de folosinta, indiferent de nivelul acesteia", se mai arata in comunicatul ANAF.

Modul de calcul pentru venitul impozabil

Conform documentului, venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.

In plus, venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de chirias.

"Venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei", se subliniaza in comunicatul citat.   


Totodata, ANAF mentioneaza faptul ca venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste in sistem real, la optiunea contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate sau prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% (cheltuieli forfetare-n.r.) asupra venitului brut si a contributiiilor de asigurari sociale de sanatate datorate.

"Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate se deduc de organul fiscal competent. Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative", se mai precizeaza in comunicatul ANAF.

Fiscul a declansat, in urma cu doua luni, o campanie de verificarea pe piata chiriilor, dupa ce, in prealabil, institutia sustine ca a derulat o campanie de informare privind obligativitatea declararii si a platii impozitelor aferente chiriilor.

Actiunea a fost motivata prin faptul ca s-a constatat ca declararea unor sume modice pe contractelede inchiriere, acolo unde ele exista, "este un fenomen" si, prin urmare, impozitele datorate bugetului ar fi mai mici decat in realitate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?
Vom asista in 2021 la o noua bula speculativa?

Riscurile pe care s-au focalizat investitorii in acest an se vor estompa in 2021, iar banii speculativi ar putea invada pietele de actiuni incurajati de exuberanta consumatorilor si dobanzile minuscule.

21 Decembrie 2020 | Banii si economia

Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat
Programul Rabla la electrocasnice, cateva greseli de evitat

Cu un buget dublu fata de anul trecut, programul din 2020 ofera in premiera vouchere pentru produsele de baza in scoala online precum laptopurile si tabletele.

15 Decembrie 2020 | Banii si economia

De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus