Referendumul din Italia a tulburat pietele financiare

Moneda europeana a suferit o depreciere semnificativa in fata principalelor valute ale lumii ca urmare a rezultatului referendumului din Italia. In prima faza, euro a cazut la minimul ultimelor 21 de luni in fata dolarului american, insa ulterior a mai recuperat din pierdere.

Astfel, pe pietele asiatice euro a coborat pana la valoarea de 1,0505 dolari, cel mai slab curs de schimb al euro dupa luna martie 2015, investitorii fiind ingrijorati de cresterea incertitudinii politice in zona euro. Ulterior, pierderile au fost limitate de victoria independentului Alexander Van der Bellen in alegerile prezidentiale din Austria, in fata nationalistului Norbert Hofer.

De asemenea, lira sterlina s-a depreciat cu 0,3%, din cauza neintelegerilor din guvernul britanic referitoare la negocierile pentru Brexit. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a refuzat sa sprijine propunerile unora dintre colegi, ca Marea Britanie sa contribuie financiar la bugetul UE, pentru mentinerea accesului la piata unica.

Actiunile si obligatiunile si-au revenit rapid

In acelasi timp, actiunile companiilor italiene au scazut, iar obligatiunile au urcat, din cauza temerilor ca esecul referendumului, organizat pentru ca premierul italian sa obtina girul populatiei pentru implementarea unui set de reforme, destabiliza tara si va incuraja miscarile nationaliste.

La scurt timp dupa deschiderea pietelor europene de obligatiuni, randamentul pentru titlurile de stat italiene cu scadenta la 10 ani a urcat cu 13 puncte de baza depasind pragul de 2%, dar ulterior a revenit sub acest prag, inregistrand o crestere de doar sase puncte de baza comparativ cu sedinta precedenta.


Totusi, pietele si-au revenit destul de rapid dupa rezultatul votului, evolutie pusa de analisti pe seama faptului ca acestea s-au adaptat la socuri, mai ales dupa votul pro-Brexit din vara si rezultatul alegerilor din SUA.

Premierul italian Matteo Renzi a anuntat ca va demisiona, dupa ce propunerile sale au fost respinse de participantii la referendumul de duminica in proportie de aproape 60%, fata de 40% cei care au votat pentru.

Potrivit presei internationale, rezultatul referendumului din Italia nu constituie o surpriza insa diferenta dintre cei care care s-au opus reformelor constitutionale promovate de premierul italian si cei care au votat pentru a fost peste estimari.

Oficialii europeni exclud riscul unei crize

Respingerea reformelor lui Renzi, care vizau simplificarea procesului legislativ in Italia, tara in care s-au succedat 63 de guverne dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, urmeaza votului soc din Marea Britanie pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, este de parere ca instabilitatea politica din Italia va face viata mult mai dificila pentru Italia si pentru intreaga zona euro, dar nu reprezinta inceputul unei noi crize in regiune.

"Nu cred ca este inceputul unei noi crize. Nu exista motive pentru o astfel de evolutie. Instabilitatea politica provoaca complicatii in Italia si in zona euro, dar este o noua realitate la care trebuie sa ne adaptam", a declarat Dijsselbloem, in contextul speculatiilor pe aceasta tema.

Pe de alta parte, surse din interiorul Bancii Centrale Europene au declarat zilele trecute ca BCE este gata sa isi majoreze achizitiile de obligatiuni guvernamentale italiene daca rezultatele referendumului vor duce la o vanzare masiva, insa traderii au spus ca nu exista dovezi privind intrarea BCE pe piata in cursul zilei de luni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus