top banner

Referendumul din Italia a tulburat pietele financiare

05 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Moneda europeana a suferit o depreciere semnificativa in fata principalelor valute ale lumii ca urmare a rezultatului referendumului din Italia. In prima faza, euro a cazut la minimul ultimelor 21 de luni in fata dolarului american, insa ulterior a mai recuperat din pierdere.
Astfel, pe pietele asiatice euro a coborat pana la valoarea de 1,0505 dolari, cel mai slab curs de schimb al euro dupa luna martie 2015, investitorii fiind ingrijorati de cresterea incertitudinii politice in zona euro. Ulterior, pierderile au fost limitate de victoria independentului Alexander Van der Bellen in alegerile prezidentiale din Austria, in fata nationalistului Norbert Hofer.
De asemenea, lira sterlina s-a depreciat cu 0,3%, din cauza neintelegerilor din guvernul britanic referitoare la negocierile pentru Brexit. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a refuzat sa sprijine propunerile unora dintre colegi, ca Marea Britanie sa contribuie financiar la bugetul UE, pentru mentinerea accesului la piata unica.
Actiunile si obligatiunile si-au revenit rapid
In acelasi timp, actiunile companiilor italiene au scazut, iar obligatiunile au urcat, din cauza temerilor ca esecul referendumului, organizat pentru ca premierul italian sa obtina girul populatiei pentru implementarea unui set de reforme, destabiliza tara si va incuraja miscarile nationaliste.
La scurt timp dupa deschiderea pietelor europene de obligatiuni, randamentul pentru titlurile de stat italiene cu scadenta la 10 ani a urcat cu 13 puncte de baza depasind pragul de 2%, dar ulterior a revenit sub acest prag, inregistrand o crestere de doar sase puncte de baza comparativ cu sedinta precedenta.
Totusi, pietele si-au revenit destul de rapid dupa rezultatul votului, evolutie pusa de analisti pe seama faptului ca acestea s-au adaptat la socuri, mai ales dupa votul pro-Brexit din vara si rezultatul alegerilor din SUA.
Premierul italian Matteo Renzi a anuntat ca va demisiona, dupa ce propunerile sale au fost respinse de participantii la referendumul de duminica in proportie de aproape 60%, fata de 40% cei care au votat pentru.
Potrivit presei internationale, rezultatul referendumului din Italia nu constituie o surpriza insa diferenta dintre cei care care s-au opus reformelor constitutionale promovate de premierul italian si cei care au votat pentru a fost peste estimari.
Oficialii europeni exclud riscul unei crize
Respingerea reformelor lui Renzi, care vizau simplificarea procesului legislativ in Italia, tara in care s-au succedat 63 de guverne dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, urmeaza votului soc din Marea Britanie pentru iesirea din Uniunea Europeana.
Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, este de parere ca instabilitatea politica din Italia va face viata mult mai dificila pentru Italia si pentru intreaga zona euro, dar nu reprezinta inceputul unei noi crize in regiune.
"Nu cred ca este inceputul unei noi crize. Nu exista motive pentru o astfel de evolutie. Instabilitatea politica provoaca complicatii in Italia si in zona euro, dar este o noua realitate la care trebuie sa ne adaptam", a declarat Dijsselbloem, in contextul speculatiilor pe aceasta tema.
Pe de alta parte, surse din interiorul Bancii Centrale Europene au declarat zilele trecute ca BCE este gata sa isi majoreze achizitiile de obligatiuni guvernamentale italiene daca rezultatele referendumului vor duce la o vanzare masiva, insa traderii au spus ca nu exista dovezi privind intrarea BCE pe piata in cursul zilei de luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul