top banner

Reducerea promisa a CAS se amana cu un an

26 Martie 2015 | Autor: Conso

Guvernul amana cu un an, in noul proiect de Cod Fiscal, reducerea CAS, masura urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018, nu la 1 ianuarie 2017 cum era prevazut in proiectul initial. Proiectele celor doua Coduri au fost aprobate de Guvern si trimise la Parlament spre dezbatere si aprobare.
Cotele de contributii de asigurari sociale la angajat vor scadea de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2018.
Documentul mentine celelalte prevederi, si anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016. In schimb se introduce obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate veniturile realizate de persoanele fizice, dar se majoreaza suma neimpozabila lunara avuta in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016.
Prevederile referitoare la celelalte taxe si impozite, anuntate in luna februarie, raman neschimbate in proiectul de Cod Fiscal aprobat de Guvern. Astfel, taxa pe stalp urmeaza sa dispara de anul viitor, ca si impozitul pe dividende. Accizele scad, iar cota unica se reduce de la 16% la 14% insa din 1 ianuarie 2018.
Nu este clar ce se intampla cu taxa pe valoarea adaugata. Proiectul prevede reducerea cotei standard de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru produsele alimentare de baza, TVA urmeaza sa scada, tot de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 9%. Cu toate acestea oficialii promit reducerea TVA, fie cota standard, fie la produsele alimentare, chiar din aceasta vara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul