top banner

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

21 Martie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Foto Unsplash.com

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus. 
Incepand de marti, 19 martie 2024, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar persoanele juridice pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe. 
Bugetul total alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei (persoane fizice, persoane juridice, UAT si institutii publice), iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 1 miliard de lei. 
Programele se vor desfasura in etape, in limita sumelor alocate, astfel incat pentru persoanele fizice pentru sectiunea Rabla Clasic inscrierile se vor desfasura intre 19 martie-25 noiembrie suma alocata fiind de 180 milioane lei iar pentru sectiunea Rabla Plus inscrierile se vor desfasura in doua etape: intre 19 martie si 18 august (buget alocat 420 milioane lei) si intre 19 august si 25 noiembrie (buget alocat 180 milioane lei). 
Cat sunt primele de casare si ecobonusurile in acest an
In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare se mentine la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul predarii a 2 autovehicule uzate. Prima de casare se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 150 g CO_2/km in sistem WLTP si a carui valoare nu depaseste 60.000 euro, cu TVA inclus. 
La prima de casare se pot adauga urmatoarele ecobonusuri: 
- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP; 
-  ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; 
-  ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; 
-  ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara. 
Pentru achizitionarea de motociclete noi al caror sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO_2/km in sistem WMTC, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 7.000 lei, la care se pot adauga: 
-  ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC; 
-  ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.
Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare in cuantum de 7.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. In situatia in care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul casarii a doua autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.
In cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiaza de ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum doua autovehicule uzate. 
Cuantumul ecotichetului, indiferent de numarul de autovehicule uzate predate spre casare, este de: 25.500 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta sau13.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO_2/km in sistem WLTP si de 13.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete electrice. 
Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.
Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale beneficiaza de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. 
Ca noutate, incepand de anul acesta, autovehiculele achizitionate in cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui sa il mentina pana la finalizarea perioadei de monitorizare.
Cum au stat lucrurile anul trecut
Lansat pe 24 martie 2023, programul Rabla beneficia de un buget total alocat sectiunii Rabla Clasic de 560 de milioane de lei iar pentru sectiunea Rabla Plus de 780 de milioane de lei.
Dupa cum se vede, bugetul pentru Rabla Clasic aproape s-a injumatatit in acest an iar pentru Rabla Plus a crescut cu putin peste 25%.
Prima de casare pentru Rabla Clasic tocmai fusese majorata la valorile din prezent-7.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul predarii a 2 autovehicule uzate) de la la 6.000 lei/9.000 lei in cadrul programului din 2022. Valoarea ecobonusurilor este acceasi ca in 2023. 
O situatie neschimbata si in cazul motocicletelor noi in 2024 fata de 2023. 
In cadrul programului Rabla Plus 2023, solicitantul beneficia de un ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat (se puteau preda maximum 2 autovehicule uzate) iar cuantumul finantarii era de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat sau de 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate
Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara casat, se adauga un ecobonus de 1.500 lei. 
Ecotichetele se acordau pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 75.000 euro, cu TVA inclus iar institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale beneficiau de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat.
Dupa cum se observa, valoarea ecotichetelor a scazut semnificativ in acest an, vorbim practic de o inumatatire-de la 51.000 lei la 25.500 lei pentru autovehiculele pur electrice si de la 26.000 lei la 13.000 lei pentru cele hibride. 
De asemenea, acum nu mai exista diferentieri in functie de numarul de autovehicule uzate predate (unul sau doua, precum in 2023) iar valoarea maxima a vehicolului nou achizitionat a scazut de la 75.000 euro la 70.000 euro. 
La motocicletele electrice, avem de asemenea o injumatatire a ecotichetului, de la 26.000 lei la 13.000 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul