Programele de educatie financiara incep sa puna accentul si pe partea practica

Proiectul BaniIQ, conceput de Visa, va continua si in 2013 si se va axa nu doar pe sfaturi si prezentari de produse dar si pe explicarea modului practic in care trebuie luata o decizie financiara.

“Vrem sa punem accent pe practicalitate, spre exemplu modul in care se pot compara produsele. Majoritatea covarsitoare isi iau informatiile din auzite, de la rude sau prieteni, nu din surse directe. De asemenea, un alt subiect de interes, sunt cumparaturile pe internet”, a precizat Catalin Cretu, country manager pentru Romania la Visa Europe.

Astfel, se doreste ca atunci cand cineva ajunge in fata ofiterului bancar sa stie exact ce intrebari sa puna, la ce sa fie atent si cum sa compare ofertele diferitelor institutii, pentru a obtine un produs avantajos.
Proiectul este sprijinit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.


“Trebuie sa cunoastem legea, sa luam o decizie in deplina cunostinta de cauza”, a precizat Mihail Meiu, director in cadrul ANPC.

In 2013, proiectul BaniIQ se va derula pe parcursul intregului an, dupa ce in 2012 a fost lansat proiectul pilot, din mai pana in luna septembrie.

Proiectula constat in realizarea de cursuri privind finantele personale in licee si universitati, urmand ca apoi tinerii sa disemineza informatia si catre cercul lor personal.

In total, de proiect au beneficiat aproximativ 55.000 de persoane, cu varsta intre 18 si 45 de ani, din 64 de orase ale tarii. Proiectul a beneficiat si de 100 de profesori implicati carora li s-au alaturat voluntari din mediul bancar.

Cursurile au fost transpuse in clipuri online, care pot fi vizualizate fie pe YouTube fie pe pagina dedicata proiectului.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus