top banner

Pot scadea RMO-urile fara sa se reduca rezerva BNR?

01 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Guvernatorul arata marti ca nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) impus bancilor va continua sa se reduca, fara a afecta insa valoarea rezervei BNR. Cum fluxurile de capital spre Romania s-au imputinat simtitor, ramane ca autoritatile sa se imprumute pentru a compensa reducerea RMO, cum s-a intamplat la rambursarea transelor imprumutului FMI.
Marti BNR a luat prin surprindere majoritatea analistilor, decizia de reducere a dobanzii de politica monetara la 3% (de la 3,25%) - corect anticipata de acestia - fiind dublata de reducerea RMO-urilor la lei, de la 12 la 10%, decizie mai putin asteptata. Guvernatorul a declarat in conferinta de presa ca reducerea RMO-urilor la lei si valuta (16% in prezent) va continua, fara a fi afectat insa nivelul rezervelor BNR (30,8 miliarde euro in august, fara cele 103,7 tone aur).
Cum ar fi posibil ca bancile sa primeasca o parte din valuta pastrata la BNR dar rezerva BNR sa nu se reduca? Daca am fi avut un excedent de cont curent (si nu deficitul de 800 milioane euro din prezent), daca Romania ar fi inundata de valuta cum se intampla inainte de criza, ne-am gandi ca BNR cumpara euro si elibereaza lei. Cum nu se petrece asta in prezent, ramane ca Guvernul sa emita noi datorii in valuta pentru a astupa eliberarile de RMO-uri. De altfel asa s-a procedat pana acum, bondurile emise de Finante compensand transele din imprumutul FMI achitate pana acum de BNR.
Cum vom folosi insa cele 30 de miliarde euro din rezerva BNR dupa adoptarea euro in 2018? Doar nu ar mai trebui sa aparam atunci cursul...Ne vom plati datoriile publice cu o parte a acestor bani, pentru a reduce serviciul datoriei (dobanzile in cazul imprumuturilor romanesti nu sunt deloc mici) sau le pastra pentru urmasii..urmasilor nostri, ca ilustrare a istoricului nostru pozitiv de debitori?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul