Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Populatia din UE, tot mai activa in munca! Pe ce loc e Romania?


Semn de insanatosire a economiei in Uniunea Europeana: rata de ocupare a fortei de munca a depasit nivelul inregistrat inainte de criza si se apropie de obiectivul stabilit pentru 2020, respectiv 75%. In 2017, aceasta a urcat la 72,2% (de la 71,1% cu un an in urma). Situatia difera, insa, de la tara la tara, ca si obiectivul pentru 2020.


Romania, cu o rata de ocupare de 68,8% in 2017 (in crestere de la 66,3% in 2016)  si un obiectiv de 70% pentru 2020 se afla sub media UE si pe locul sase intre tarile cu cele mai reduse rate de ocupare, reiese dintr-un raport Eurostat. 


Rata de ocupare a crescut in 2017 in toate statele membre, cu exceptia Danemarcei (unde a scazut cu 0,5 puncte procentuale). Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Bulgaria (+3,6 pp), Slovenia (+3,3 pp), Portugalia (+2.8 pp), Romania (+2,5 pp), Croatia (+2.2 pp)  si Estonia (+2,1 pp).

Peste 75% rata de ocupare s-a inregistrat, anul trecut, in Suedia (81,8%), Germania (79,2%), Estonia (78,7%), Cehia (78,5%), Marea Britanie (78,2%), Olanda (78,0%), Danemarca (76,9%), Lituania (76%) si Austria (75,4%).

De cealalta parte, cele mai reduse rate de ocupare se observa in Grecia (57,8%), Italia (62,3%), Croatia (63,6%) si Spania (65,5%).

O treime din statele membre deja si-au atins obiectivul stabilit, printre acestea fiind Cehia, Germania, Estonia, Lituania, Suedia, Irlanda, Croatia, Letonia si Malta.

Varstnicii din tarile nordice, cei mai activi

In ceea ce priveste gradul de ocupare a fortei de munca pentru persoanele cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani, Romania se claseaza pe locul 5 in topul tarilor din Uniunea Europeana unde a fost cel mai scazut in 2017.

Cele mai mici rate de ocupare a fortei de munca din aceasta categorie au fost inregistrate in Grecia (38,3%), Luxemburg (39,8%), Croatia (40,3%), Slovenia (42,7%) si Romania (putin peste 43%).

La polul opus, rata cea mai inalta de ocupare a locurilor de munca pentru aceasta grupa de varsta a fost observata in Suedia (76,4%), urmata de Germaniei (70,1%), Danemarca (68,9%), Estonia (68,1%), Lituania (66,1%), Tarile de Jos (65,7%) si Regatul Unit (64,1%).

Comparativ cu 2016, rata de ocupare a fortei de munca pentru cei cu varste cuprinse intre 55 si 64 ani a crescut in 2017 in toate statele membre si peste jumatate din populatia cu varste intre 55 si 64 de ani a fost angajata in 20 de state membre ale UE, arata studiul. In acelasi timp, media UE a urcat la 57,1%.

Strategia Europa 2020 urmareste atingerea unei rate totale a ocuparii fortei de munca de cel putin 75% pentru persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani. Acest obiectiv a fost transpus in diferite obiective nationale pentru a reflecta situatia si posibilitatile fiecarui stat membru de a contribui la obiectivul comun, potrivit Eurostat.


Distribuie articolul
Alte articole

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte? Pentru studenti, tarifele cresc.

Citeste mai mult

Cresterea Robor si deprecierea leului, riscuri iminente pentru debitori

Cresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat.

Citeste mai mult

De ce nu a majorat BNR dobanda cheie?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda de politica monetara la 2,5% pe an, in ciuda asteptarilor analistilor. Acestia din urma considerau potrivita o majorare cu 0,25 puncte procentuale, din cauza presiunilor inflationiste. Ce argumente are conducerea BNR?

Citeste mai mult

Atentie la site-urile care ofera carduri cadou!

Inventivitatea infractorilor cibernetici pare a nu avea limite! In timp ce industria de securitate cibernetica si autoritatile din intreaga lume cauta modalitati sa protejeze utilizatorii, infractorii gasesc mereu noi metode de fraudare. Cardurile cadou reprezinta o noua modalitate de furt de date personale, avertizeaza specialistii in domeniu.

Citeste mai mult