top banner

Platforma europeana pentru denunturi

28 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Persoanele care detin informatii cu privire la fapte de coruptie, incalcarea legislatiei europene, evaziune fiscala, operatiuni de spalare a banilor sau alte actiuni asemanatoare pot denunta aceste fapte in conditii de maxima siguranta. Un grup de europarlamentari a creat o platforma europeana in acest scop, denumita „EU Leaks”.
Este vorba de 12 membri ai Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana din parlamentul European care, avand in vedere progresele obtinute la nivel european in lupta impotriva fenomenelor mentionate datorita denuntatorilor anonimi, au decis sa le puna acestora la dispozitie o platforma unde pot trimite informatiile sub protectia anonimatului .
„Cu EU Leaks, furnizam persoanelor care nu mai sunt dispuse sa accepte actiuni impotriva binelui comun o platforma unde au posibilitatea sa reactioneze. Frauda fiscala, spalarea banilor, companiile secrete infiintate pe casute postale cauzeaza pagube de miliarde de euro contribuabililor europeni”, sustine europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.
Potrivit acestuia, in scandalul Dieselgate, informatiile cheie au fost ascunse, ceea ce arata ca exista o lipsa acuta de transparenta in toate domeniile.
„Cu ajutorul denuntatorilor vrem sa descoperim bresele legislative, lipsa de conduita, abuzul de putere, incompetenta, discriminarile si alte astfel de practici intalnite in relatia cu legislatia europeana, cu institutiile europene, cu corporatii sau cu statele membre”, a mai spus Giegold. 
Informatiile primite pe acest portal vor fi analizate si vor fi folosite pentru a limita activitatile care afecteaza intregul spatiu european, promit initiatorii.
„Vrem sa ne asiguram ca valorile europene si legile sunt tratate cu maxim respect. Curajul moral nu este o crima. Din contra, dezvaluirile de practici ilegale trebuie protejate nu sanctionate”, a subliniat Giegold.
Denuntatorii trebuie protejati prin lege
In plus, semnatarii initiativei sustin si necesitatea unei legislatii specifice prin care cei care trimit informatii la EU Leaks sa fie protejati.
„Am prezentat deja un proiect de directiva europeana care sa asigure o protectie eficienta a denuntatorilor la nivel european.
Vom continua sa militam pentru un cadru legal sigur. Tot mai multi sustinatori a din toate gruparile politice din Parlamentul European s-au alaturat acestei initiative”, a mai spus oficialul citat.
Potrivit informatiilor publicate pe platforma, pot fi trimise documente de interes public din care sa reiasa implementarea incorecta sau incompleta a legislatiei europene (cazuri de coruptie, neglijenta, incompetenta, discriminare, abuz de putere, privilegii necuvenite, nereguli administrative, omisiuni, refuzul de a oferi informatii etc.).
Documentele pot fi acte ale institutiilor europene, ale autoritatilor nationale sau ale altor parti interesate care participa formal sau informal in procesul legislativ european si nu numai.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul