top banner

Parlamentul a votat infiintarea Comitetului de Supraveghere Macroprudentiala

16 Martie 2016 | Autor: Conso

Parlamentul a aprobat miercuri legea privind infiintarea Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala. Anuntul a fost facut de catre viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, in cadrul unei conferinte. Infiintarea Comitetului a fost aprobata vara trecuta de catre Guvern, dar a starnit multe controverse.
"Parlamentul Romaniei, in intelepciunea sa, tocmai a dat astazi (miercuri -n.r.) ultimul vot final al legislatiei prin care se infiinteaza Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala. El va intra in functiune de indata ce Legea va fi publicata in Monitorul Oficial, dupa care vom avea un cadru national institutionalizat in care sa discutam amenintarile la adresa stabilitatii financiare", a subliniat Olteanu.
Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala va fi format din reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara si ai Guvernului.
Comitetul va functiona ca structura de cooperare inter-institutionala, fara personalitate juridica, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudentiale la nivel national. Acesta va avea rol preventiv si va avertiza asupra posibilelor riscuri de declansare a unei noi crize financiare. 
„In indeplinirea obiectivului sau, Comitetul si membrii Consiliului general nu solicita si nu accepta instructiuni din partea niciunei autoritati, institutii sau organism public ori privat. Aceasta structura inter-institutionala va avea calitatea de autoritate macroprudentiala, in sensul Recomandarii CERS/2011/3”, reiese din actul nomativ.
Comitetul va emite recomandari, iar institutiile vizate vor fi obligate sa raspunda
Recomandarile acestui Comitet vor fi adresate BNR si ASF, sau Guvernului, iar institutia responsabila va avea obligatia sa adopte masurile recomandate sau sa intreprinda actiuni in vederea diminuarii riscurilor asupra carora au fost avertizati, inclusiv in sensul emiterii de reglementari. In cazul in care institutia avertizata nu confirma existenta riscurilor, este, totusi, obligata sa raspunsa in scris la recomandarile Comitetului.
Presedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR. Organismul decizional al Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala va fi Consiliul general, format din noua membri: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori si economistul-sef ai Bancii Nationale a Romaniei, presedintele si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, si doi reprezentanti ai Guvernului, desemnati de primul-ministru.
Comitetul a fost infiintat la recomandarea organismului similar constituit la nivelul Uniunii Europene – Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) - ca urmare a evolutiilor din timpul crizei si de dupa aceasta. Astfel de recomandari au fost transmise tuturortarilor membre, 24 dintre acestea avand, deja, infiintat un astfel de Comitet.
Printre principalele atributii ale Comitetului se numara elaborarea strategiei privind politica macroprudentiala, emiterea de recomandari si avertizari in vederea prevenirii sau diminuarii riscurilor sistemice la adresa stabilitatii sistemului financiar national si monitorizarea implementarii acestora, monitorizarea implementarii recomandarilor CERS si a masurilor adoptate la nivel national ca urmare a recomandarilor si avertizarilor emise, si emiterea de opinii consultative in domeniul sau de competenta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul