top banner

Loteria fiscala, succes sau dezamagire?

18 Septembrie 2015 | Autor: Conso

Numarul cererilor de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale a scazut semnificativ. Vestea este buna pentru cei care au revendicat premiul, pentru ca suma de un milion de lei se imparte la mai putini castigatori. Pentru autoritati, insa, asta poate insemna ca demersul nu isi va atinge scopul declarat, de reducere a evaziunii fiscale.
Pentru extragerile aferente lunilor iunie si iulie au fost depuse 4, respectiv 15 cereri de revendicare a premiilor. Asta inseamna ca, pentru luna iunie, premiul care revine fiecarui castigator este de 250.000 de lei, iar pentru extragerea din iulie suma depaseste 66.600 de lei pentru fiecare persoana care a depus o cerere de revendicare valabila.
Numarul revendicarilor de castiguri, in cadere libera
Scaderea interesului este evidenta, daca ne raportam la primele doua extrageri, cele ocazionale, pentru care s-au depus peste 18.200, respectiv peste 500 de cereri de revendicare a premiului.
Numarul mare de revendicari de la prima extragere a determinat autoritatile sa modifice si regulamentul Loteriei pentru a limita numarul de potentiali castigatori la 100, pentru ca premiul sa fie mai consistent. La prima extragere, cand nu exista aceasta limitare, premiul care a revenit fiecarui castigator a fost de doar 56 de lei. Potrivit noului regulament, castigul minim este de 10.000 de lei (prin impartirea premiului total de un milion de lei la maxim 100 de castigatori).
Este adevarat ca au existat si diferente mari de valoare a bonurilor castigatoare. La prima extragere, bonul castigator a avut valoarea de 6 lei, si au intrat in concurs bonurile emise timp de trei luni. Si la a doua extragere au fost luate in calcul bonurile pe trei luni, iar suma a fost de 135 de lei. La extragerea aferenta lunii iunie, au intrat in joc bonurile emise doar in acea luna, iar valoarea a fost ridicata, de 509 lei, iar la cea pentru iulie valoarea bonului a fost de 364 de lei.
Platile cu cardul ar putea intra automat pe lista castigatorilor
Totusi, numarul redus de revendicari este greu de explicat, avand in vedere ca doar operatorii de carduri din Romania au anuntat, pentru iunie, cel putin 30 de potentiali castigatori, iar pentru iulie mai mult de 140.
Poate ca ar trebui luat in calcul ca platile efectuate cu cardul sa intre automat pe lista castigatorilor, chiar daca nu se depun cereri de revendicare, avand in vedere ca se cunoaste identitatea platitorului, iar platile cu cardul contribuie, prin natura lor, la reducerea evaziunii fiscale.
O noua extragere lunara, pentru bonurile emise in august, va avea loc duminica, 20 septembrie. Ramane de constatat, cu aceasta ocazie, daca reducerea numarului de cereri de revendicare a premiilor a fost provocata de perioada de vacanta sau de interesul in scadere al consumatorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul