Lista rusinii cu restantierii la Fisc se subtiaza prin decizie administrativa

Lista cu restantierii la bugetele de stat nu va mai fi la fel de stufoasa la urmatoarea publicare. Dar nu pentru ca contribuabilii au decis sa se conformeze la plata, ci pentru ca pragurile de la care ei apar pe aceasta lista vor creste semnificativ, chiar si de zece ori, potrivit unui proiect de Ordin al presedintelui ANAF.

Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta care vor fi noile plafoane de la care datornicii vor fi trecuti pe lista publica.

Pentru marii contribuabili, suma de la care datoriile le vor fi anuntate public creste de cinci ori, la 500.000 lei. Anterior, aceasta suma a fost stabilita la 100.000 de lei.

Pentru contribuabilii mijlocii, noul plafon va fi tot de cinci ori mai mare, respectiv 250.000 lei, fata de 50.000 in prezent, iar pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, plafonul este de 100.000 de lei, in crestere de zece ori, de la 10.000 de lei anterior.


Tot de zece ori creste si plafonul pentru persoanele fizice, noul prag de la care acestea vor aparea pe lista rusinii fiind de 15.000 de lei, de la 1.500 de lei anterior. 

Cum explica ANAF majorarea plafoanelor?

Fiscul motiveaza aceasta intentie prin faptul ca procesul de informare a contribuabililor cu datorii, obligatoriu, potrivit legii, inainte de publicarea datoriilor, este mult prea costisitor.

”Procesul de desfasurare al acestei proceduri a generat, in perioada imediat urmatoare publicarii actului normativ (Ordinul presedintelui ANAF privind publicarea listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante - n.r.) si pana in prezent, cheltuieli semnificative pentru comunicarea notificarilor catre debitori, astfel incat sa fie duse la indeplinire prevederile legale mai sus invocate”, se arata in referatul de aprobare al Ordinului citat.

In prima varianta a legislatiei de la reluarea publicarii listelor cu datornicii la bugetele de stat, plafoanele erau chiar mai reduse decat in prezent, respectiv 100 de lei pentru persoane fizice, 500 de lei pentru alte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligatii fiscale restante aferente activitatilor economice desfasurate independent sau profesiilor libere, 1.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii si 1.500 de lei pentru companiile mari. 

Potrivit ANAF, cele mai recente date, publicate la data de 30 septembrie 2016, arata ca un numar de 137.317 de contribuabili mici aveau, la acea data, datorii totale de aproximativ 79 de miliarde de lei. De asemenea, 125 de contribuabili mari aveau datorii ce depaseau 3 miliarde de lei.

Lista rusinii a starnit numeroase controverse de la relansare pana in prezent, avand in vedere ca pe aceasta s-au regasit nume sonore in spatiul public romanesc. Prima astfel de lista a fost publicata in luna mai 2016, cu datoriile restante la data de 31 martie acelasi an.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


De la bula lalelelor la bula bitcoin
De la bula lalelelor la bula bitcoin

Isi imagineaza cineva ca tot cashul ce umbla hai-hui prin lume se va buluci in final pe cryptomonede iar bancile centrale se vor multumi sa bata din buze?

16 Noiembrie 2020 | Banii si economia

Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus