top banner

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

22 August 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Foto Unsplash.com

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.
Botezat Damocles, indicatorul in cauza lansat in anul 2018 masoara slabiciunile monedelor emergente pornind de la 8 parametri analizati, printre care ponderea rezervelor valutare in importuri, procentul datoriei publice externe raportat la exporturi, ponderea rezervelor valutare in datoria publica pe termen scurt, rata dobanzii pe termen scurt din economie, starea contului curent si a balantei fiscale, etc. 
Un scor Damocles de peste 100 sugereaza ca o economie este vulnerabila la o criza a cursului valutar in urmatoarele 12 luni.
In evaluarea data publicitatii in august 2023, Turcia, Republica Ceha, Sri Lanka si Romania sunt expuse riscului de criza valutara avand un scor de peste 100. 
De mentionat ca si in noiembrie 2022, la precedentul raport, existau sapte state cu un scor de peste 100-Egipt, Romania, Sri Lanka, Turcia, Republica Ceha, Pakistan si Ungaria-Romania avand atunci al doilea scor in ordinea marimii dupa Egipt. 
Perioada dificila post-pandemie pentru statele emergente
Suma scorurilor Damocles crescuse toamna trecuta la 2.234 de la 1.744 in mai 2022, cel mai mare scor agregat din iulie 1999, nu foarte departe de varful de 2.692 puncte din perioada de varf a crizei asiatice, un semn de avertizare privind cresterea riscului asociat monedelor emergente.
“O lectie importanta din numarul mare de crize din trecut este ca primele de risc nu urmeaza un proces monoton, crescand constant; mai degraba, perceptiile investitorilor asupra riscului par sa se dezvolte in mod binar, activat sau dezactivat. Cu alte cuvinte, reevaluarea primelor de risc EM poate fi foarte brusca, motiv pentru care modelele de avertizare timpurie precum Damocles pot fi utile”, se arata in raportul Nomura din noiembrie 2022.
Pandemia Covid-19, invazia Ucrainei de catre Rusia si presiunile globale ale preturilor au crescut diferentele intre state in lumea in curs de dezvoltare, lovind finantele unor tari si lasandu-le cu rate reale ale dobanzilor negative. 
In curand, investitorii ar putea deveni mai selectivi, acordand mai multa atentie riscurilor din tarile emergente, in special daca aversiunea la risc si cresterea globala slabesc”, subliniau analistii Nomura, Robert Subbaraman si Si Ying Toh, in ultimul raport din august 2023.
Modelul Damocles a semnalat corect 64% din ultimele 61 de crize din esantionul de 32 de tari monitorizat de Nomura. 
La lansarea indicatorului in septembrie 2018 existau sapte tari cu scoruri peste pragul de criza de 100 puncte: Sri Lanka, Africa de Sud, Argentina, Pakistan, Egipt, Turcia si Ucraina. Dintre acestea, Argentina si Turcia se confruntau cu crize valutare 6 luni mai tarziu in timp ce Argentina, Egipt, Sri Lanka si Ucraina apelasera la FMI pentru asistenta financiara.
O paralela cu criza din 2008
Anul 2007 s-a incheiat cu un deficit de cont curent de 14% din PIB, dezechilibru ce a fost corectat abrupt in urmatorii doi ani pana la sub 5% din PIB in 2009, in special ca urmare a ajustarilor cursului de schimb (de la un curs mediu de 3,33 lei/euro in 2007 s-a ajuns la 4,23 lei/euro in 2009, o depreciere de 27%). 
Romania a inchis anul 2022 cu un deficit de cont curent de aproape 9% din PIB (26,5 miliarde euro) in conditiile in care anul trecut tara noastra a adaugat inca 10 miliarde euro la deficit (17,4 miliarde euro era deficitul de cont curent in 2021). 
Este destul de limpede ca nu mai putem avansa in acelasi ritm la acest capitol, fara a avea o corectie ampla la un moment dat, cum s-au petrecut lucrurile in criza precedenta. 
Ramane de vazut daca vom demara ajustari la nivel administrativ din vreme sau fortati din nou de contextul extern (ar putea fi mult mai dureroase in acest caz, vezi intervalul 2008-2009)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Revine inflatia la inceputul lui 2024?

Cresterea anuntata a pensiilor, scumpirea energiei, ajustarea unor taxe si impozite, eliminarea plafonarii la produsele de baza pot pune presiune pe preturi la inceputul anului viitor in ciuda tendintei dezinflationiste din prezent.

09 Noi 2023 | Banii si economia
Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Efectul dobanzilor mari se simte pe piata valutara internationala

Inasprirea agresiva a politicii monetare in SUA si in zona euro s-a reflectat si in cotatiile dolarului sau euro fata yen in ultimii doi ani, Japonia ramanand in zona dobanzilor negative.

31 Oct 2023 | Banii si economia
Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Final trist pentru o fosta mare speranta bursiera

Deschiderea procedurii falimentului pentru Dafora Medias, una dintre marile vedete bursiere ale anului 2007, cand grupul controlat de aceasta ajunsese sa valoreze la bursa peste 500 milioane euro, este un bun moment de reflectie pentru investitori.

11 Oct 2023 | Banii si economia
Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul