top banner

Leul incheie in scadere o saptamana agitata

03 Iulie 2015 | Autor: Conso

Moneda nationala a incheiat saptamana in scadere fata de euro dupa o saptamana cu oscilatii importante pe fondul tensiunilor din Grecia. Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,4819 lei pentru un euro, in crestere cu aproximativ 2,5 bani , de la 4,4577 lei/euro in urma cu o saptamana.
Totusi, aceasta nu este cea mai ridicata cotatie a monedei europene pe piata din Romania in cele mai recente cinci sedinte de tranzactionare. Chiar in prima zi a saptamanii, cursul BNR a crescut la maximul atins in ultimele cinci luni, respectiv 4,4931. A fost ziua in care autoritatile din Grecia au anuntat ca bancile raman inchise, iar retragerile de la bancomate se limiteaza la 60 de euro pe zi. Ulterior, leul a mai recuperat din deprecierea fata de euro, insa deprecierea a revenit pe final de saptamana.
Pe piata bancara, cursul a sarit, chiar de 4,5 lei/euro in prima zi a saptamanii, moment in care analistii se asteptau ca raportul sa ”testeze pragul superior al zonei de stabilitate a BNR (4,38 - 4,52), in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe”.
De asemenea, exista voci potrivit carora, in situatia putin probabila a iesirii Greciei din zona euro, putem asista la o depreciere conjuncturala a leului de aproximativ 5%.
 
In raport cu dolarul american, leul a incheiat saptamana la un curs de peste 4lei, dupa ce a inregistrat, de asemenea, oscilatii importante. BNR a cotat, vineri, dolarul la 4,0321 lei, in usoara scadere fata de joi, dar in crestere semnificativa, de peste 5,5 bani, fata de cursul de vinerea trecuta, de 3.9783 lei/dolar.
Si in raport cu francul elvetian, leul a fluctuat semnificativ, cursul crescand de la 4,2647 lei/franc in urma cu o saptamana, la 4,3251lei/franc in prima sedinta a saptamanii. Ulterior, cotatia s-a mai redus, insa francul a inchis saptamana la un curs penste cel de vinerea trecuta, respectiv 4,2825 lei/franc.
Evolutia leului din aceasta perioada, cu ocilatii de plus/minus 1%, pare sa ingrijoreze si Banca Nationala a Romaniei care a introdus, in premiera, referiri la curs in comunicatul emis la finalul sedintelor de politica monetara. ”Se consemneaza o relativa accentuare a fluctuatiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situatia Greciei si a volatilitatii de pe pietele financiare internationale”, se precizeaza in comunicat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul